infarctul miocardicComunicat de presa - Au fost puse bazele unor terapii inovatoare pentru tratamentul infarctului miocardic prin utilizarea factorilor produsi de celulele stem. Rezultatele studiului au fost publicate in doua reviste internationale de prestigiu.

Pavia, 26 martie 2014 - Echipa condusa de cardiologul Massimiliano Gnecchi, profesor la Universitatea din Pavia, a aratat ca este posibil sa se obtina celule stem din placenta umana de origine fetala, celule care sunt capabile de a vindeca leziunile provocate de infarctul miocardic.

Este vorba de o descoperire importanta in domeniul medicinei regenerative, descoperire care permite sa fie transferata rapid in contextul clinic prin crearea de noi tehnici de diagnosticare si terapii avansate.

Intrucat infarctul este una dintre cauzele majore de deces si de invaliditate in tarile occidentale, descoperirea este de mare importanta. De asemenea, deoarece placenta este un organ de "deseu" dupa nastere, utilizarea sa ca sursa de celule stem nu ridica nici o problema etica; acest aspect important ar putea accelera procesul de aplicare la om a acestei descoperiri.

Mai exact, concluziile echipei conduse de Massimiliano Gnecchi sunt doua:

Primul studiu, acceptat de catre revista Stem Cells Translational Medicine (1), descrie exact cum pot fi derivate din membrana amniotica a placentei celule stem care au o carte de identitate identica cu cea a celor mai studiate celule stem, cele derivate din maduva osoasa a persoanelor adulte. Cu toate acestea, aceste celule fetale au avantaje importante: fiind mai tinere, se multiplica mai rapid si mai ales produc mai multe molecule care protejeaza inima si molecule care favorizeaza formarea vaselor sanguine necesare pentru a hrani tesutul miocardic. Acestea sunt cunoscute ca fiind efectele paracrine ale celulelor stem, subiect in care Dr. Gnecchi este lider international. Grupul de cercetare din Pavia a reusit sa demonstreze ca pana si simpla administrare a moleculelor produse de aceste celule reduce daunele unui atac de cord si imbunatateste functia cardiaca la modelul animal. Rezultatele acestui studiu pun deci bazele terapiilor inovatoare pentru tratamentul infarctului miocardic prin utilizarea factorilor produsi de celulele stem.

In plus, cercetatorii au aratat ca modificand celulele stem cu ajutorul unor molecule mici numite micro-ARN poate fi imbunatatita capacitatea lor de diferentiere in cardiomiocite, "caramizile" care alcatuiesc inima. In special, au identificat doua micro-ARN care, daca sunt administrate simultan, sunt capabile sa creasca de pana la 5 ori diferentierea celulelor stem în cardiomiocite, inclusiv a celor fetale derivate din placenta. Este esenta medicinei regenerative: posibilitatea de a inlocui partea moarta a inimii in urma infarctului cu noul tesut cardiac generat de celulele stem. Posibilitatea de a face asta cu celule fetale, care nu ridica probleme de ordin etic, face descoperirea si mai interesanta. Dr. Gnecchi spera ca aceste constatari, raportate in cunoscuta revista Stem Cells (2), ar putea sa deschida calea proceselor regenerative ale inimii mai eficiente decat inainte si potentialelor terapii pentru tratarea nu numai a atacului de cord, dar si a insuficientei cardiace, o alta boala de inima foarte raspandita, care duce la o mortalitate ridicata.

Sursa: lescienze.it

Articol tradus de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.