Operatia de bypass coronarian presupune imbunatatirea circulatiei miocardului prin evitarea leziunilor aterosclerotice cu ajutorul implantarii unor segmente noi de vase.
Intr-un nou studiu aflat in desfasurare, chirurgii de la Methodist DeBakey Heart & Vascular Center incearca sa obtina rezultate mai bune prin injectarea de celule stem in timpul operatiei de bypass coronarian.
Se spera ca celulele stem injectate vor genera noi vase de sange care sa imbunatateasca functia inimii mai mult decat operatia de bypass in sine. Celulele stem sunt recoltate din maduva spinarii in sala de operatii chiar inaintea operatiei de bypass in timp ce pacientul se afla deja sub anestezie.
In timp ce chirurgii efectueaza bypass-ul coronarian, celulele stem sunt separate de restul celulelor medulare printr-o tehnologie dezvoltata de Harvest Technologies, care permite desfasurarea rapida a proceselor, fara a fi nevoie de 2 timpi separati (recoltare + separare celule stem VS operatia de bypass).
La sfarsitul bypass-ului, celulele stem sunt injectate in miocard in locul unde se doreste obtinerea de noi vase. Folosirea celulelor stem in acest caz nu garanteaza beneficii pacientului, este doar in stadiul de cercetare.
Intr-un alt studiu desfasurat la King’s College London, cercetatorii au gasit prima dovada genetica pentru a demonstra ca celulele perivasculare (din jurul vaselor de sange) functioneaza ca celule stem in procesele de regenerare tisulara si crestere a organelor.
Aceste celule sunt distribuite pe toata suprafata vaselor si sunt implicate in primul raspuns al organismului la distrugerea tisulara, fiind transportate odata cu cresterea vascularizatiei la nivel local.
Experimentele au fost efectuate pe rozatoare, in cazul carora incisivii sufera un permanent proces de regenerare. S-a demonstrat ca celulele perivasculare functioneaza ca celule stem si se diferentiaza in celule specializate. Cand se distruge tesutul dintelui, odontoblastele formate din celulele perivasculare vor regenera dintele.
Sursa: ContraBoli
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.