O echipa de oameni de stiinta de la Harvard a anuntat ca cercetatorii au dezvoltat cu succes celule stem care produc toxine ce distrug celulele canceroase, fara sa provoace vreun prejudiciu celor sanatoase.
Informatia a fost facuta publica de doctorul Khalid Shah, co-autor al studiului, arata Harvard Stem Cell.
Acesta a precizat ca experimentele realizate pana acum pe soareci s-au dovedit a fi un succes. In timpul studiului, o tumoare de pe creier a fost indepartata chirurgical, iar celulele stem au fost puse in locul acesteia, intr-un gel biodegradabil, pentru a distruge celulele canceroase ramase.
Odata ce toxina ajunge in interiorul celulei canceroase perturba capacitatea acesteia de a crea proteine, ducand la moartea celulei in cateva zile.
Khalid Shah a mentionat ca pana acum toxinele folosite pentru uciderea celulelor au fost folosite in cazul mai multor tipuri de cancer de sange. El explica faptul ca, in urma cu cativa ani, a studiat modul in care celulele stem ar putea fi utilizate pentru a asigura o aprovizionare continua a acestor toxine terapeutice pentru tratarea tumorilor cerebrale. Totusi, acestea nu au fost eficiente in cazul unor tumori solide. Acum, situatia se schimba datorita experimentului revolutionar.
Expertii au laudat studiul precizand ca acesta este "viitorul" de cercetare in domeniul cancerului.
"Acesta este un studiu inteligent, care semnaleaza inceputul urmatorului val de tarapii", a spus pentru BBC Chris Mason, profesor de medicina regenerativa la University College din Londra, care nu a participat la studiu.
Dr. Shah prezice ca va aduce aceste terapii in studii clinice in urmatorii cinci ani.
Studiul a fost finantat de National Institutes of Health si James S. McDonnell Foundation.
Sursa: medicalnewstoday.com
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.