Oamenii de stiinta din Japonia afirma ca au reusit sa creeze in laborator celule T killer capabile sa lupte impotriva cancerului. Este prima incercare reusita de a crea asemenea celule; precedentele incercari au esuat din cauza ca aceste celule au o viata foarte scurta, ceea ce limiteaza utilizarea lor.
Asa-numitele celule T killer - sau limfocite T killer - sunt o clasa speciala de celule ale sistemului imunitar, implicate in apararea organismului prin microorganismelor patogene sau a celulelor canceroase, anormale. Limfocitele T sunt produse in numar mic in organism, dar se crede ca injectarea lor in cantitati mari ar putea potenta functia sistemului imunitar si conduce astfel la distrugerea cancerului.
Specialistii japonezi de la Centrul de Cercetari in domeniul Alergiei si Imunologiei RIKEN afirma ca au creat, pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), limfocite T killer capabile sa distruga celulele tumorale.
Ei au reprogramat limfocite T specializate in distrugerea unui anumit tip de cancer al pielii, transformandu-le in iPS. Acest proces a facut ca iPS sa genereze ulterior limfocite T complet active, capabile sa distruga celulele canceroase.
Incercarile anterioare de a produce celule T in laborator prin metode conventionale nu au avut succes, deoarece aceste celule au o viata foarte scurta; de aceea, nu puteau fi utilizate in tratamentul cancerului.
Dr. Hiroshi Kawamoto, care a condus cercetarile, crede ca aceasta strategie ar putea rezolva problemele pe care le intampina in prezent imunoterapia si ca ar putea reprezenta un progres major in tratamentul cancerului.
Urmatorul pas va fi testarea celulelor T obtinute pentru a afla daca ele ataca selectiv celulele canceroase, nu si alte celule din organism. Daca se va dovedi ca actiunea lor este selectiva (doar asupra celulelor tumorale), atunci, intr-un viitor nu prea indepartat, ele ar putea fi injectate direct in organism, ca tratament pentru pacientii care sufera de cancer, crede dr. Kawamoto.
Unii experti afirma insa ca exista alte metode de tratament care au dat rezultate si ca aceasta noua descoperire e foarte departe de a putea fi utilizata in practica, in momentul de fata.
Specialisti ocologi britanici considera ca rezultatele cercetatorilor japonezi sunt incurajatoare si reprezinta un pas inainte in domeniul relativ nou al acestui tip de terapii, ce implica stimularea apararii imunitare a organismului pentru ca acesta sa atace singur si sa distruga celulele canceroase. Dar au avertizat, in acelasi timp, ca e posbil sa mai treaca multa vreme pana la eventuala aplicare a acestei metode in practica, deoarece pana in prezent s-au obtinut rezultate doar in conditii de laborator si nu se stie daca celulele T killer astfel obtinute sunt intr-adevar capabile sa distruga cancerul la animale si om si daca utilizarea lor este lipsita de riscuri.
O metoda similara a fost deja studiata - terapia cu celule T adoptive -, ce implica prelevarea de la pacienti a celulelor T si marirea capacitatii lor de "atac", pentru ca apoi sa fie reinjectate pacientilor.
Sursa: scotsman.com
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.