Celulele cancerigene emit semnale sinucigaseS-a descoperit ca celulele cancerigene emit semnale de tip "mananca-ma" care pot fi captate de catre celulele imune ca un fel de mesaj auto-distructiv, conform unui studiu al Universitatii de Medicina din Stanford, California.

Descoperirile, publicate in jurnalul de Stiinta Medicala de Translatie pe 22 decembrie, au aratat ca celulele cancerigene pot sa contina o proteina numita calreticulina, sau CRT, care provoaca inghitirea lor de catre celulele macrofage, celulele imune ale sistemului.

Studii anterioare au aratat ca o alta molecula, CD47, transmite un semnal opus: "nu ma mancati".

Cercetatorii si oamenii de stiinta au declarat ca noua descoperire poate largi noi orizonturi unor noi metode de a combate sau limita celulele cancerigene: gasirea unei cai de a bloca moleculele CD47 detectate anterior, celulele "nu ma mancati", si incurajarea CRT, molecula "mancati-ma".

Cu toate acestea, autorii studiului au precizat ca nu sunt inca destul de clari asupra mecanismului exact al anticorpilor anti-CD47 care sa inglobeze celulele cancerigene, ce ar putea fi folosite pentru a ataca celulele cancerigene prin anularea semnalelor de "nu ma mancati".

"Foarte multe celule din organism contin CD47, si totusi ele nu sunt afectate de anticorpii anti-CD47", a afirmat intr-o declaratie domnul Mark Chao, absolvent la Stanford si autorul documentului.

"Am stiut ca tratamentul cu anticorpi anti-CD47 elimina selectiv doar acele celule canceroase fara a fi toxic pentru celulele normale, cu toate ca nu stiam de ce se intampla astfel".

Cercetatorii au descoperi CRT, moleculele "mancati-ma", ca fiind prezente in diferite forme de cancer, incluzand limfomul non-Hodgkin, cancer la vezica, cancer la creier, ovarian si leucemie.

Studiul a aratat de asemenea, ca cele mai ostile boli de cancer sunt acelea care produc cele mai multe molecule CRT.

"Asta aduce speranta ca si cele mai grave boli de cancer ar putea fi vulnerabile unor terapii cu CD47 si CRT", s-a mai declarat in conferinta de presa.

Sursa: TheEpocsTimes

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.