Celulele stem ale mucoasei orale: alternativa la cele embrionare"In comparatie cu toate celelalte, celulele stem ale mucoasei orale raman tinere si ar putea reprezenta o alternativa la celulele stem embrionare."

Este concluzia unui studiu efectuat de o echipa de la Universitatea din Tel Aviv publicat in Stem Cell. Dupa cum se stie, celulele stem pluripotente a majoritatii embrionilor sunt obiectul controverselor etice si in majoritatea tarilor nu pot fi supuse cercetarii.

Celulele obtinute din tesututile adultilor, pe de alta parte, pierd din flexibilitate. O solutie ar putea veni de la celulele stem prezente in mucoasa orala, membrana care imbraca interiorul gurii noastre. Aceste celule nu par sa imbatraneasca precum restul corpului nostru.

In laboratorul sau de la Scoala Goldschleger din Tel Aviv University of Dental Medicine, Sandu Pitaru si echipa sa au recoltat cu succes celulele din mucoasa orala si le-au transformat in celule stem.

"Chiar daca provin din tesuturi adulte, aceste celule stem ale mucoasei orale sunt aproape tot atat de flexibile ca celulele stem embrionare",a spus Pitaru. Cercetarea deschide o noua perspectiva terapiilor pentru malatiile neurodegenerative, cardiace si autoimune, cum e diabetul.

Stomatologii sunt, de ceva timp, constienti de anumite proprietati uniceale mucoasei orale, spune Pitaru. "Ranile mucoasei orale se vindeca prin regenerare, ceea ce inseamna ca tesutul revine complet la starea sa originala.

"O rana care ar putea avea nevoie de saptamani pentru a se vindeca si lasa o lunga cicatrice pe piele, s-ar vindeca in cateva zile in interiorul gurii, indiferent de varsta pacientului.

Sursa: Liquidarea.com

Articol scris pentru noi de dani67, voluntar ProStemCell.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează