Celulele stem mezenchimale, un tratament pentru COVID-19Compania israeliana Pluristem Therapeutics a raportat faptul ca produsul sau de terapie celulara bazata pe celule stem mezenchimale derivate din placenta, ar putea fi utilizat pentru a trata pacientii care sufera de complicatii respiratorii si inflamatorii asociate cu coronavirusul COVID-19.

COVID-19, boala cauzata de noul coronavirus SARS-CoV-2, poate avea rezultate foarte diferite - unii indivizi infectati nu prezinta simptome (asimtomatici), altii au o boala usoara asemanatoare gripei, un numar mai mic de pacienti se imbolnavesc de pneumonie severa, iar altii mor.

Pentru cei mai bolnavi, pare sa existe o patologie frecvent observata - o ascensiune necontrolata a raspunsului imun, de tipul observat in sepsis, cunoscut sub denumirea de sindrom de eliberare de citokine sau, mai coloidal, o furtuna de citokine.

Citokinele sunt mici proteine eliberate de celulele imune care orchestreaza modul de atac si distrugere a sistemului imunitar al gazdei atunci cand este confruntat cu un invadator strain. Insa daca nivelurile acestor proteine cresc in mod necontrolat, iar sistemul imunitar trece in modul pasiv, propriile tesuturi si organe ale pacientului pot fi deteriorate - adesea fatal.

Recent, Ministerul Sanatatii din Israel a aprobat o solicitare a Pluristem Therapeutics de a initia tratamentul experimental al pacientilor cu COVID-19 la terapia cu celule stem mezenchimale, pentru fiecare caz particular in parte, a declarat compania.

Sapte pacienti aflati in stare critica, care se confruntau cu risc vital din cauza infectarii cu noul coronavirus, au beneficiat de un tratament pe baza de celule placentare (PLX) si au supravietuit, infomeaza cotidianul The Jerusalem Post.

Pacientii au fost tratati in trei unitati medicale israeliene timp de o saptamana, in conditiile in care aveau insuficienta respiratorie acuta si complicatii inflamatorii asociate bolii COVID-19. Doi dintre pacienti aveau si afectiuni precedente.

"Suntem multumiti de rezulatul initial al programului si mentinem angajamentul de a utiliza celule PLX in beneficiul pacientilor si al sistemelor medicale. Pluristem se dedica utilizarii avantajelor competitive in materie de fabricare a produselor la scara larga, pentru a putea oferi celule PLX unui numar mare de pacienti care au nevoie", a declarat Yaky Yanay, directorul si presedintele companiei Pluristem, cu sediul in Haifa.

Celulele PLX eXpanded (PLX) sunt celule stromale aderente derivate din placenta, mezenchimale, concepute pentru a fi administrate pacientilor fara a fi necesara potrivirea tesutului sau a genelor. Aceste celule elibereaza biomolecule solubile cum ar fi citokine, chemokine si factori de crestere, care actioneaza in mod paracrin sau endocrin pentru a facilita vindecarea tesutului deteriorat prin stimularea mecanismelor regenerative proprii ale organismului.

Celulele PLX-PAD raspund la semnalele de detresa chimica provenite din tesuturile deteriorate de ischemie (flux sanguin inadecvat), traume musculare sau inflamatii, secretand o serie de proteine terapeutice care declanseaza propriile mecanisme de reparatie ale organismului. Aceste proteine secretate determina organismul sa creasca vasele de sange colaterale pentru a aduce sangele oxigenat la tesutul ischemic, a vindeca muschiul deteriorat si a amortiza inflamatiile. 

Celulele PLX pentru celulele PLV COVID-19 sunt disponibile si, odata comercializate, pot fi fabricate in cantitati mari, oferind un avantaj esential in abordarea unei pandemii globale. Celulele PLX sunt celule de tip mezenchimal alogene cu proprietati imunomodulatoare care induc celulele T ale sistemului imunitar si macrofagele M2 si, astfel, pot preveni sau inversa supraactivarea periculoasa a sistemului imunitar. In consecinta, celulele PLX pot reduce potential incidenta si / sau gravitatea pneumoniei COVID-19 si a pneumonitei, ducand la un prognostic mai bun pentru pacienti.

Descoperirile pre-clinice anterioare ale celulelor PLX au relevat beneficii terapeutice in studiile efectuate la animale cu hipertensiune pulmonara, fibroza pulmonara, leziuni renale acute si leziuni gastro-intestinale, cu posibile complicatii ale infectiei severe de COVID-19. Datele clinice folosind celule PLX au demonstrat puterea imunomodulatoare puternica a celulelor PLX la pacientii care au efectuat o interventie chirurgicala majora. Luate impreuna, capacitatile potentiale ale celulelor PLX, cu profilul de siguranta observat in studiile clinice care implica sute de pacienti din intreaga lume, le pot pozitiona ca terapie pentru atenuarea efectelor daunatoare de tesuturi ale COVID-19. 

Compania Plurisistem intentioneaza sa initieze testele clinice multinationale pentru tratarea complicatiilor asociate coronavirusului. Discutam deja cu autoritatile de reglementare din SUA si Europa pentru "a defini strategia noastra clinica anti-COVID-19", a precizat Yanay.

Mai mult, el spus ca prin activitatea sa la Berlin, compania va avea acces in toata Europa, inclusiv in anumite parti din sudul Europei, care sunt in pericol mai mare, deoarece standardul de ingrijire este mai limitat decat in Israel.

Comunicatul Pluristem contine "declaratii prospective" care se bazeaza pe asteptarile actuale si sunt supuse mai multor factori si incertitudini care ar putea determina ca rezultatele reale sa difere.

"Prin colaborarea noastra pe termen lung cu Pluristem, avem o intelegere completa a celulelor PLX si a mecanismului lor de actiune", a mentionat prof. Hans-Dieter Volk, director BCRT cu sediul in Berlin. "Credem ca celulele PLX pot fi explorate ca terapie potentiala pentru pacientii infectati cu COVID-19".

Celulele PLX produse de Pluristem sunt "celule alogene mezenchimale care au proprietati imunomodulare", adica induc sistemul natural de celule T si M2 macrofage. Rezultatul consta in inversarea supraactivarii periculoase a sistemului imunitar, reducand simptomele letale de pneumonie si pneumotita.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează