Circa 30 la suta din persoanele de peste 60 de ani prezinta riscul de a-si pierde vederea din cauza atrofiei maculare. Potrivit cercetatorilor, acest lucru ar putea fi impiedicat cu ajutorul celulelor stem.
Degenerescenta maculara reprezinta cea mai frecventa cauza de pierdere a vederii la persoanele de varsta a treia si se caracterizeaza prin aparitia unor leziuni la nivelul maculei (portiune a retinei responsabila de vederea centrala, focalizandu-se pe detalii).
Aceste leziuni au aspectul unor pete de culoare neagra si apar in mijlocul campului vizual. Prin urmare, vederea centrala devine incetosata. Degenerarea maculara este mai frecventa la femei decat la barbati si debuteaza dupa varsta de 50 de ani. Cele mai expuse sunt persoanele care au in familie cazuri de degenerescenta maculara, cele care sufera de boli cardiovasculare, obezii si fumatorii.
In stadiile de inceput, aceasta afectiune se manifesta prin cateva semne distincte, precum: perceperea distorsionata a obiectelor din jur, necesitatea unei lumini mai puternice la citit si imposibilitatea de a distinge fata persoanelor aflate la o distanta apropiata. Desi in timp persoana in cauza incepe sa-si piarda vederea centrala, aceasta nu orbeste in totalitate, deoarece vederea periferica nu este afectata.
Forma uscata, mai putin severa
Circa 90 la suta din persoanele care sufera de degenerare maculara prezinta forma uscata sau nonexudativa a bolii. Explicatia este ca, pe masura ce inaintam in varsta, tesutul maculei se subtiaza si devine vulnerabil. Forma uscata de boala este mai putin severa in comparatie cu cea umeda sau exudativa.
In plus, prima are o evolutie cronica, ceea ce inseamna ca pierderea vederii se produce lent. Insa, in cazul degenerescentei umede, care afecteaza aproximativ 10 la suta din persoanele bolnave, pot aparea leziuni permanente la nivelul maculei in doar cateva saptamani sau chiar in cateva luni.
Transplantul poate reda vederea
De-a lungul anilor, cercetatorii au incercat sa gaseasca diverse tratamente prin care sa stopeze procesul de atrofiere maculara, dar fara succes. In anul 2009, oamenii de stiinta britanici de la Colegiul Universitar "King", in colaborare cu medicii de la Spitalul Oftalmologic "Moorfields", au folosit celule stem pentru a reda vederea cobailor orbi.
Cu ajutorul unei membrane artificiale, cercetatorii au introdus in spatele retinei cobailor celule-stem. La scurt timp, s-a observat ca celulele distruse au fost inlocuite cu celulele stem, iar vederea cobailor s-a imbunatatit. In general, celulele stem au capacitatea de a se transforma in orice tip de celule si, de aceea, pot fi utilizate la regenerarea sau la repararea tesuturilor deteriorate.
De asemenea, specialistii sustin ca prin implantarea celulelor stem poate fi prevenita distrugerea fotoreceptorilor (celule din macula care transforma lumina in impulsuri electrice). Desi transplantul cu celule stem se afla la stadiul de experiment, exista si clinici care fac astfel de proceduri.
Injectiile pot "tine" boala in loc
In prezent, persoanele cu degenerescenta maculara se pot trata cu ajutorul injectiilor numite "Avastin" care au rolul de a stopa boala sau de a ameliora vederea. De asemenea, paliativ se pot folosi metode terapeutice care vizeaza incetinirea procesului de instalare a bolii: chirurgia laser si terapia fotodinamica. Aceste metode folosesc lumina focalizata pentru a incetini scurgerile anormale de lichid din vasele de sange care vascularizeaza macula.
Dr. Sergiu Habago: "Va pot confirma ca in Uniunea Europeana nu este acceptata terapia cu celule stem in degenerescenta maculara. In urma unei simple cautari pe Google, am gasit reclama unor clinici ce ofera mirajul unui tratament salvator pentru pacientii suferind de aceasta boala. Nu suntem in masura sa ne pronuntam in legatura cu eficienta terapiei, dar se poate afirma ca, pana in prezent, nu exista studii relevante pe subiecti umani in degenerescenta maculara.
Exista insa o serie de studii promitatoare pe modele animale. De asemenea, utilizarea celulelor stem in degenerescenta maculara se incadreaza in sfera terapiei regenerative genice cu celule stem, iar in Uniunea Europeana aceasta este interzisa. Exceptie fac studiile aprobate de Agentia Nationala de Transplant."
Evolutie: Boala afecteaza mai intai un ochi, iar dupa aproximativ cinci ani se extinde si la al doilea.
Sursa: Adevarul
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.