Cercetatorii romani lucreaza la un medicament anticancer
Departe de finantarea Guvernului, in laboratoarele lor cu aparate vechi de cateva decenii, cercetatorii romani nu renunta la proiectele de calitate. Dupa ce au descoperit telocitele, celulele ce repara muschiul inimii afectat de infarct, oamenii de stiinta romani s-au apucat de tratarea cancerului. Cercetatorul Mircea Leabu, de la Institutul ''Victor Babes'' lucreaza deja la doua proiecte de cercetare in domeniul oncologiei.
Banii alocati cercetarii sunt din ce in ce mai putini, medicii care parasesc Romania, din ce in ce mai multi, dar, in ciuda unor auspicii nu tocmai fericite, cercetarea din domeniul medical face progrese reale.
La sfarsitul lunii trecute, cercetatorii romani au descoperit telocitele, un tip de celule ce ar putea ajuta al refacerea muschiului inimii dupa infarct.
"Academicianul Laurentiu Popescu a fost seful acestui grup care a avut tenacitatea de a urmari activitatea acestor celule intr-o diversitate de organe, a identificat ca ele exista si a publicat in permanenta aceste rezultate. Este o premiera mondiala pentru ca s-a reusit sa fie promovata la nivel mondial, ca, altfel, desi eram primii, puteam sa aparem al doilea", a declarat Mircea Leabu, cercetator stiintific la Laboratorul de Biologie Celulara din cadrul Institutului National de Patologie "Victor Babes" din Bucuresti, participant la studiul ce a dus la descoperirea telocitelor.
Telocitele sunt celule care exista practic in fiecare organ, in afara de creier. Spre deosebire de celulele stem, pot fi recoltate oricand si, alaturi de acestea din urma, pot reface mult mai usor un organ bolnav.
Cercetatorii romani spun ca telocitele ar putea fi cheia regenerarii inimii. Infarctul miocardic este principala cauza de mortalitate in lume. Cei care au probleme cu inima au sanse de vindecare daca sunt injectati cu telocite.
De la vindecarea inimii dupa infarct la lupta impotriva cancerului
Dupa ce a participat la descoperirea telocitelor, Mircea Leabu s-a apucat de cercetarea unor medicamente impotriva cancerului. In prezent, lucreaza la doua proiecte, ambele cu aplicabilitate in oncologie.
''Unul dintre proiecte, in parteneriat cu Facultatea de Chimie de la Bucuresti, in colaborare cu profesorul Tudor Rosu. Este un proiect in care el produce niste substante care au ioni metalici, dar de metale fiziologice, de exemplu cuprul. El exista in organism. Tudor Rosu ii produce impreuna cu colaboratorii sai si determina structura lor. Apoi mi-i da mie pentru a le testa activitatea biologica, in ideea ca pot fi potentiale medicamente anticanceroase", a declarat Mircea Leabu.
El a explicat ca, daca testele vor fi pozitive, descoperirea va ajuta la tratarea cancerului. Pentru a ajunge in acest stadiu, cercetatorul are nevoie insa si de finantarea adecvata.
"Vom gasi potentiali compusi cu perspective farmacologice, dar marea problema este ca de la aceste investigatii fundamentale pana la a ajunge sa-l propui pentru terapie este un efort financiar enorm, pe care societatea romaneasca nu stiu daca poate sa-l sustina", a adaugat Mircea Leabu.
Al doilea proiect isi propune sa studieze la nivel de mecanism fundamental modalitatile de a controla motivitatea celulara.
"Proiectul vizeaza intelegerea a ceea ce se intampla cand celulele canceroase pleaca din locul in care s-a initiat patologia si a ajuns sa metastazeze. Studii de genul acesta se fac in toata lumea, dar exista loc sub soare pentru toata lumea", a spus Mircea Leabu.
Leabu: In tara muncesc de trei ori mai mult decat in strainatate si sunt de doua ori mai ineficient
Cercetatorul Mircea Leabu a lucrat doi ani in Canada. Dupa experienta occidentala a decis sa se intoarca in tara si sa aplice aici ceea ce a invatat printre cercetatorii de talie mondiala.
"In Canada am lucrat la un proiect care privea mobilitatea celulara. Investigam deplasarea celulelor in timus pe masura ce ele se diferentiaza. Sunt foarte multe lucruri care se cunosc, insa lipsesc punctele de legatura", a spus Mircea Leabu.
"Un lucru pe care vreau sa-l dezvolt si aici. Si abia de 9 luni de zile am tot ce mi trebuie pentru a aborda sistematic o asemenea directie. Pana acum m-am zbatut sa dotez laboratorul, pe care l-am preluat de la zero. Cand m-am intors in tara, mi-am dat seama ca trebuie sa muncesc de trei ori mai mult si sunt de doua ori mai putin eficient decat acolo. Nu ma plang pentru ca disponibilitatea mea la munca este mare", a adaugat el.
Sursa: Realitatea.net
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.