soareci-bioluminiscentiDupa ce soarecii de laborator au primit o leziune contondenta a maduvei spinarii la nivelul T10, doze mici si mari de celule stem / progenitoare neuronale (NS/PCs) derivate de la soareci fetali transgenici, etichetati-bioluminiscenti, au fost injectate in patru grupuri de soareci, fie in epicentrul leziunii, fie in zonele superioare ori inferioare. Un grup de control, a fost injectat in mod similar, cu tampon fosfat salin. Soarecii care au primit celulele NS / PC au prezentat o recuperare functionala a functiei motoare, in timp ce cei din grupul de control, nu.

Este cunoscut faptul ca transplantul de celule stem neuronale / progenitoare (NS / PC) in maduva spinarii promoveaza recuperarea functionala dupa traumatisme vertebro-medulare (TVM). Cu toate acestea, ce zone de transplant ofera beneficii optime? Aceasta intrebare a fost investigata de o echipa de cercetare japoneza si concluziile lor vor fi publicate intr-un numar viitor din "Transplantul de celule", dar sunt in prezent disponibile gratuit on-line.

"Este extrem de important pentru a determina nivelul optim de transplant pentru NS / PC-uri care vizeaza tratarea TVM", a spus dr. Masaya Nakamura de la Departamentul de interventii chirurgicale ortopedice de la Scoala de Medicina a Universitatatii Keio.

Munca anterioara depusa de catre aceeasi echipa de cercetare a relevat faptul ca NS / PC-uri injectate in zonele neafectate, cum ar fi prin administrarea intravenoasa sau intratecala nu a cuprins nivelul leziunii in numar suficient, dar in schimb au fost de multe ori "prinse" in plamani si rinichi. Ei au ajuns la concluzia ca cererea intralezionala ar putea fi metoda cea mai eficienta si de incredere pentru transplantare NS / PC-urilor. Acest studiu, de asemenea, folosind soareci de laborator cu TVM, a cautat sa stabileasca cat de eficienta ar putea fi injectia intralezionala. NS / PC-uri au fost obtinute de la soareci transgenici pentru Venus si proteine luciferaza de fuziune, ce au permis celulelor sa fie urmarite de imagistica bioluminiscentei (BLI) dupa transplant.

"Soarecii de tip salbatic au primit o leziune contondenta a maduvei spinarii la nivelul T10,", a explicat dr. Nakamura. "Doze mici si mari de NS / PC-uri derivate de la soarecii transgenici fetali au fost injectate in patru grupe de soareci fie la fiecare in epicentrul leziunii (E) fie in nivelurile superioare si inferioare (RC) cu celule stem / progenitoare neuronale derivate de la soarecii transgenici fetali, in timp ce un al cincilea grup de control a fost injectat cu solutie salina tamponata, cu fosfat, la E".

Conform cercetatorilor, toate cele patru grupe de soareci ce au primit celule au prezentat o recuperare functionala a motorului in timp ce aceia din grupul de control, nu. De asemenea, ei au descoperit ca numarul de fotoni de la BLI ale NS / PC-urilor conteaza; au fost similare in fiecare dintre cele patru grupuri de transplant.

"Acest lucru sugereaza ca supravietuirea NS / PC-urilor a fost destul de uniforma, atunci cand mai mult de un anumit prag, un numar de celule au fost transplantate", au spus cercetatorii. "Cu toate acestea, analiza a aratat ca factorul neurotrofic derivat de exprimare al creierului, a fost mai mare in segmentul RC decat in segmentul E".

Acest rezultat, ar putea explica de ce NS / PC-urile transplantate au parut ca diferentiaza mai usor in neuroni decat astrocitele din grupul RC, datorita impactului expresiei sporite a factorului neurotrofic derivat din creier.

"Acest lucru ar putea insemna ca micromediile din E si zonele RC sunt la fel de capabile sa sustina NS / PC-urile transplantate in timpul fazei sub-acuta a TVM", au concluzionat ei.

"Acest studiu ofera dovezi ca micromediul leziunii poate sprijini celula de supravietuire", a declarat Dr. John Sladek, editor al sectiunii "Transplantul de celule” si profesor de neurologie si pediatrie de la Universitatea din Colorado a Scoalii de Medicina. "Urmatorul pas este de a determina factorii ce vor avea un impact favorabil asupra optimizarii nivelului transplantului de celule".

Sursa: medicalexpress.com

Articol tradus de Gabriela-Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.