ficat-artificial-japoniaCercetatorii japonezi au reusit sa obtina un ficat functional, pornind de la cateva celule-susa, ceea ce reprezinta o premiera medicala ce deschide calea crearii de organe artificiale.

Procesul a inceput prin implantarea catorva celule-susa pluripotente in creierul unui soarece, pentru ca acestea sa beneficieze de un aport sangvin abundent, sustin cercetatorii japonezi, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun.

Asociate cu alte tipuri de celule, printre care cele hepatice, celulele-susa au dat nastere unui ficat uman de cinci milimetri, capabil sa genereze proteine si sa descompuna medicamente.

"Sa creezi organe artificiale care functioneaza exact ca organele reale a fost dintotdeauna o provocare. Metoda utilizata de data aceasta foloseste, in premiera, proprietatile naturale ale celulei care va deveni parte din organ", a declarat Hideki Taniguchi, coordonatorul proiectului.

Problema de moralitate

Celulele susa sunt deseori recuperate din embrioni umani, practica fiind considerata imorala. In schimb, cele pluripotente folosite acum sunt create in laborator si au capacitatea de a se dezvolta in orice fel de tesut.

Acest tip nou de celule a fost descoperit in anul 2006, de doua echipe de cercetatori din Statele Unite si Japonia. Oamenii de stiinta niponi sunt foarte implicati in acest tip de cercetari medicale cu miza majora.

Raman, totusi, multe obstacole de trecut, intrucat metoda actuala de creare a celulelor-susa pluripotente - care face apel la retrovirusuri - este susceptibila sa activeze anumite gene ce declanseaza diverse tipuri de cancer.

Sursa: TVRinfo

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.