Cercetatorii au reusit generarea de soricei clonatiOamenii de stiinta japonezi au obtinut prin clonare soareci identici, de 26 ori la rand, pornind de fiecare data de la ultimul exemplar clonat, intr-un experiment considerat unic in lume, potrivit coordonatorului acestui studiu.

Savantii japonezi, coordonati de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru biologia dezvoltarii, au obtinut in total 598 de soareci identici in cadrul acestui experiment care a inceput in urma cu sapte ani.

"Este de departe cel mai important proiect de clonare a unui mamifer", a declarat Teruhiko Wakayama. "Aplicand descoperirile noastre, reproducerea in masa a animalelor de valoare va deveni posibila chiar dupa moartea exemplarului de origine", a adaugat el.

Cercetatorul nipon a evocat posibilitatea de a clona o vaca de lapte cu performante deosebite sau un animal de crescatorie a carui carne este deosebit de gustoasa, cu scopul de a obtine exemplare cu calitati similare.

Teruhiko Wakayama sustine ca a ridicat rata de reusita a unui sistem de clonare deja existent si a crescut numarul posibil de reproduceri consecutive.

Aceasta tehnica de baza, denumita "transfer nuclear de celule somatice", consta in prelevarea nucleului din celula animalului care urmeaza sa fie clonat, introducerea nucleului in ovocitul fara nucleu provenind de la un exemplar din aceeasi specie, transplantat apoi in uterul unei mame purtatoare, care va da nastere unei clone.

Savantii niponi au prelevat apoi nucleul unei celule din corpul acelei clone pentru a crea, prin aceeasi metoda, o clona "de a doua generatie", continuand procedeul de 26 de ori.

Pentru a putea sa foloseasca aceeasi metoda de multe ori, cercetatorii au folosit un agent chimic (denumit "inhibitor histon deacetilaza") si au utilizat un anumit numar de alte inventii tehnice, a explicat Teruhiko Wakayama.

In cele din urma, soarecii clonati creati de echipa sa au prezentat caracteristici biologice normale, au trait la fel de mult ca soarecii normali si au prezentat capacitati reproductive obisnuite.

Savantii niponi au constatat totusi cateva anomalii la clone, precum o placenta mai mare, insa aceste caracteristici nu au compromis speranta de viata a soarecilor clonati si nu s-au agravat pe masura ce lantul de clonare avansa de la o generatie la alta.

"Vom continua acest experiment pana la capat. Vreau sa merg pana in punctul in care voi putea spune ca vom putea sa continuam lantul de clonare la infinit", a spus savantul nipon.

Studiul cercetatorilor japonezi a fost publicat in revista americana Cell Stem Cell.

Sursa: phys.org

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.