Intr-un review publicat in revista Journal of Cellular and Molecular Medicine vol.14, nr. 3, specialistii de la Centrul de Excelenta pentru Imbatranire si Reabilitare Cerebrala din cadrul Universitatii din Florida de Sud, subliniaza beneficiile majore ale prelungirii duratei pana la clamparea cordonului ombilical, prin prisma transferului de sange placentar bogat in celule stem dinspre placenta catre fat.
La nastere, placenta si cordonul ombilical incep sa se contracte si astfel sa pompeze sange catre nou-nascut. In momentul in care curbele vasculare volum-presiune se egalizeaza, cordonul ombilical isi opreste peristaltica si astfel acest transfer de sange de la mama catre fat inceteaza.
Practicile actuale in obstretica si neonatologie stabilesc ca optim pentru clampare si sectionare intervalul de timp cuprins intre 30 de secunde si 1 minut de la nastere. Autorii considera ca acest transfer de sange din momentul nasterii, dintre placenta si fat, reprezinta de fapt primul transplant de celule stem al unui individ, si prin urmare timpul de clampare ar trebui prelungit, cel putina pana la oprirea pulsatiei cordonului ombilical.
In studiile de pana acum care au comparat practica uzuala de clampare rapida cu intarzierea acesteia s-a relevat ca in cazul prematurilor, intarzierea clamparii cu peste 30 de secunde se asociaza cu o reducere a incidentelor hemoragiei intraventriculare, sepsis-ului, anemiei si a necesitatii pentru transfuzii sanguine. Un alt beneficiu potentia in viziunea autorilor este posibilitatea ca nou-nascutul sa primeasca prin acest transfer formula completa de factori ai coagularii.
Sangele placentar este cunoscut pentru abundenta sa in celule stem pluripotente, care au abilitatea de a se diferentia in majoritatea tipurilor de tesuturi din organism ofera beneficiile unei terapii "profilactice" cu celulele stem.
Concluzia autorilor este ca afectiunile frecvente din randul nou-nascutilor, legate de imaturitatea dezvoltarii sistemelor de organe, beneficiaza de pe urma intarzierii clamparii ombilicale. Printre acestea se numara: detresa respiratorie, anemie, sepsis, hemoragie intraventriculara si leucomalacie periventriculara. De asemena are potentialul de a reduce incidenta ulterioara a bolilor pulmonare cronice, apneea si retinopatia prematurului.
Ca adresabilitate, aceasta masura de intarziere a momentului clamparii cordonului ombilical este indicata copiilor prematuri si a celor care se nasc in zone defavorizate unde accesul la medicatie si asistenta specializata este limitat, sperandu-se ca astfel se aduce un aport de celule cu potential major de diferentiere in celule imune astfel incat sa faca fata conditiilor predispozante sepsis-ului.
Sursa: PaginaMedicala
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.