descoperire-majora-celule-stemCercetatorii specializati in studierea celulor stem au anuntat o "descoperire stiintifica majora", ce are potentialul de a deschide calea catre o noua epoca a medicinei personalizate. Oamenii de stiinta din Japonia au aratat ca celulele susa pot fi create rapid prin simpla scufundare a celulelor sanguine in acid.

Celulele tratate cu acid ar putea deveni o metoda eficienta utilizata pentru a vindeca o serie de boli grave, precum maladia Alzheimer, cele cardiace si accidentele vasculare cerebrale, au anuntat oamenii de stiinta japonezi.

Desi substantele acide au efecte distrugatoare asupra celulelor vii, cercetatorii de la Riken Centre for Developmental Biology din Kobe, Japonia, spun ca substantele cu o aciditate moderata pot fi utilizate pentru a readuce celulele la o stare neutra, din care acestea pot fi transformate intr-o varietate de alte tipuri de celule.

Aceasta descoperire reprezinta un pas major pentru programele care se ocupa cu producerea in laborator a organelor si a tesuturilor, o disciplina vitala in lupta contra unor afectiuni precum maladia Alzheimer, vatamarile maduvei spinarii, accidentele vasculare cerebrale, maladiile cardiace si artrita reumatoida.

Cercetatorii niponi au descoperit ca expunerea unor celule de soarece la actiunea unor factori cu aciditate moderata a dus la revenirea acelor celule intr-o stare neutra timp de 30 de minute.

Expertii in domeniu considera ca, din acea stare neutra, celulele pot fi transformate apoi in orice alt tip de celule vii.

Aceasta descoperire este deosebit de importanta, intrucat ea inseamna ca "leacul" pentru o varietate de boli grave ar putea sa provina chiar din corpul pacientului.

Chris Mason, profesor de medicina regenerativa la University College London, afirma ca in cazul in care aceasta tehnica se va dovedi functionala si in cazul oamenilor, "atunci vom putea spune ca a sosit in sfarsit epoca medicinei personalizate". Mason a descris pentru BBC cum a reactionat atunci cand a auzit despre aceasta descoperire: "M-am gandit - «Dumnezeule, asta schimba totul!». Este o descoperire foarte incitanta si cu adevarat surprinzatoare".

Robin Lovell-Badge de la Medical Research Council afirma ca este vorba despre o reusita "remarcabila", iar Dr. Dusko Ilic de la Kings College London afirma ca este "o descoperire stiintifica majora".

Recent, cercetatorii suedezi au anuntat ca au descoperit o metoda acceptabila din punct de vedere etic pentru a produce celule susa in numar mare. Acestea ar putea fi stocate si transformate in alte tipuri de celule, oferind astfel un tratament revolutionar pentru pacientii care au nevoie sa isi inlocuiasca anumite tesuturi, organe sau chiar parti din corp care sunt bolnave, uzate sau chiar complet distruse.

Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au descoperit astfel o metoda pentru a extrage in conditii de deplina siguranta o singura celula susa dintr-un embrion. Ei au reusit apoi sa o mentina in viata si sa o faca sa se multiplice, folosind versiunea de laborator a unei proteine care exista in embrion.

Sursa: bbc.co.uk

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează