O echipa de oameni de stiinta americani si canadieni a reusit sa vindece de diabet tip 1 mai multi cobai, transplantandu-le celule stem umane. Reusita, o premiera, ar putea insemna vindecarea bolii si in cazul oamenilor, pe care tratamentul urmeaza sa fie testat.
In cazul soarecilor, transplantul a facut ca productia de insulina sa se normalizeze, iar subiectii sa se vindece miraculos de diabet, se arata intr-un raport publicat in jurnalul Diabetes.
Dupa transplant, s-a dovedit ca "pacientii" au reusit sa-si mentina un nivel al zaharului din sange stabil, chiar daca acestia consumaseta mari cantitati de zahar.
Desi metoda pusa in practica de oamenii de stiinta de la Universitatea British Columbia si de cei din New Jersey pare promitatoare si in cazul oamenilor, mai este nevoie de cercetari inainte sa fie incercata pe subiecti umani. In cazul soarecilor, s-a intervenit asupra sistemului imunitar, pentru a se preveni respingerea celulelor transplantate, care altfel ar fi avut loc.
Printre cele mai de succes incercari de a vindeca diabetul se numara alotransplantul de celule Langerhans de la un donator uman sanatos la un pacient cu diabet zaharat, conform The Islet Fundation. Problemele sunt multe in acest caz, insa cercetatorii au reusit sa le inlature una cate una, obtinand astfel rezultate impresionante.
Celulele Langerhans si inteligenta solutie a cercetatorilor
Deoarece sistemul imunitar al destinatarului ar ataca imediat si ar distruge celulele Langerhans straine, beneficiarul este obligat sa ia medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar pentru tot restul vietii sale. Dar aceste medicamente imunosupresoare produc numeroase efecte secundare. Din acest motiv, un alotransplant de acest tip este, de obicei, efectuat numai in combinatie cu un transplant de rinichi, caz in care folosirea imunosupresoarelor este oricum necesara.
O alta problema ar fi faptul ca nu exista o sursa suficienta de donatori de pancreas ori celule Langerhans. Pentru inlaturarea acestui obstacol, s-a recurs la transplantul celulelor Langerhans prelevate de la porci, care sunt compatibile cu cele umane. Dar si acestea ar fi atacate si distruse de sistemul imunitar al destinatarului. Pentru a preveni acest atac fara a apela la imunopresoare, cercetatorii au dezvoltat o tehnologie care protejeaza celulele de limfocitele T toxice.
Prin aceasta tehnologie se introduc celule Langerhans vii, prelevate de la porc, in capsule semi-permeabile. O asemenea capsula are deschideri in structura sa suficient de mari pentru a permite zaharului din sange, oxigenului şi altor molecule metabolice sa ajunga cu usurinta la celula din fluxul sanguin al recipientului. In acelasi timp, structura capsulei permite eliberarea insulinei in cantitati precise pentru a mentine normal nivelul glucozei in sange. Cu toate acestea, componente mai mari ale sistemului imunitar, precum anticorpii şi limfocitele, nu sunt in masura sa treaca prin deschiderile din microcapsule pentru a ataca celulele straine.
Deoarece fiecare celula Langerhans este un organ viu de mici dimensiuni care nu trebuie deteriorat sau distrus in procesele de recoltare si incapsulare, un numar semnificativ de provocari tehnice au trebuit depasite. Un loc sigur si eficient pentru injectarea microcapsulelor cu celule Langerhans pare a fi cavitatea peritoneala, regiune care contine principalele organe abdominale. Astfel, nu este necesara o interventie chirurgicala invaziva.
Vaccinul care vindeca diabetul de tip 1
Dar cele mai mari sanse de reusita le are un alt experiment. Cercetatorii de la Massachusetts General Hospital, condusi de dr. Denise Faustman, se misca rapid depasind provocarile din cadrul studiului clinic de testare a unui vaccin folosit in mod obisnuit contra tuberculozei (BCG) dar care se pare ca este eficient si in cazul diabetului de tip 1. Experimentele s-au mutat de pe soareci pe oameni, iar testele au trecut fiecare etapa, cu succes, inainte de termen.
Intr-un comunicat de presa, laboratorul condus de Dr. Faustman anunta ca faza I de testare a fost finalizata. Urmatorul pas este de a gasi, in faza a II-a, un posibil dozaj si frecventa de administrare a vaccinului BCG de care vor beneficia pacientii cu diabet zaharat tip 1. Aceasta faza va dura 3 ani. O a treia faza ar urma sa testeze medicamentul la scara larga.
BCG actioneaza determinand eliberarea unei proteine naturale din organism numita factor de necroza tumorala (TNF). Ridicarea temporara a nivelului de TNF din organism distruge celulele T autoreactive, permitand celulelor producatoare de insulina sa se regenereze. La soareci vaccinul a ridicat, de asemenea, si populatia de limfocite T benefice, restabilind astfel sistemul imunitar aproape de normal.
BCG este folosit pe scara larga ca vaccin de peste 80 de ani la om. Pentru ca a fost folosit atat de mult timp si pe atat de multi oameni, siguranta acestui vaccin este bine stabilita. Acest fapt permite cercetatorilor sa avanseze mult mai rapid prin studiile de siguranta fata de studiile clinice de testare a noilor medicamente.
Cercetarile conduse de dr. Faustman au de trecut un singur obstacol: cel financiar. Desi cei care au diabet de tip 1 se ofera in numar mare ca voluntari iar vaccinul este unul ieftin, sau tocmai pentru ca vaccinul este unul ieftin si usor accesibil, nicio companie farmaceutica nu a dorit sa finanteze cercetarile. Studiul merge mai departe bazandu-se intr-o mare masura pe donatii.
Cum se declanseaza diabetul
- Celulele care formeaza insulele lui Langerhans fac parte din pancreas si sunt responsabile cu productia de insulina, hormon esential in metabolismul glucozei. In cazul celor ce sufera de diabet insulino-dependent, celulele pancreatice nu reusesc sa produca insulina. In lipsa acesteia, glucoza se acumulează in sange, determinand conditia cunoscuta ca hiperglicemie (nivel crescut al glucozei in sange).
- Insulele Langerhans sunt formate din cordoane de celule. Cordoanele sunt formate, la randul lor, din celule alfa (secreta hormonul glucagon care are efecte opuse insulinei) si beta (secreta insulina). Aceste insule, in cazul oamenilor sanatosi, produc insulina necesara in proportii exacte. Odata ce glucoza din sange ajunge la limitele normale, insulele vor reduce productia de insulina, ramanand intr-o stare de asteptare.
- Momentan, desi intregul proces descris mai sus este bine cunoscut iar teorii sunt multe, nimeni nu a reusit sa descopere ce anume, concret, declanseaza atacul si, in speta, diabetul.
Terapia care va vindeca diabetul de tip 1 este inca departe. Insa cercetarile mentionate par sa fi facut cele mai mari progrese. Acestea ofera o noua speranta celor care asteapta miracolul care va transforma diabetul intr-o boala vindecabila.
Sursa: Medical Daily
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.