Conduce cercetarea Douglas Melton, un om de stiinta american, tata a doi copii afectati de aceasta boala.
Au fost facuti pasi inainte in tratamentul diabetului de tip 1, forma care duce la distrugerea celulelor pancreatice specializate in productia de insulina, hormonul care controleaza nivelul de zahar in sange. Pentru prima data, cercetatorii de la Harvard au reusit sa creeze celule beta mature din celule stem embrionare, in asemenea cantitati si intr-un stadiu util pentru transplant.
Experimentul, ale carui rezultate au fost publicate in revista Cell, este deja la un nivel avansat: "injectate la soareci, aceste celule regenerate au ramas functionale timp de mai multe luni", a declarat Douglas Melton. In lume, un pacient diabetic din 10 are diabet zaharat de tip 1 și cei mai multi dintre bolnavi sunt copii.
Celulele au fost testate si pe primate si sunt la un pas de testarea pre-clinica pe pacienti.
"Este imbucurator ca am reusit sa facem ceva ce nu am crezut ca este posibil, suntem la un pas pre-clinic distanta de linia finala de sosire", a spus Melton.
Limita de depasit este aceea a stabilitatii. Diabetul de tip 1 este, de fapt, o boala cu un mecanism auto-imun si probabil are origine genetica: celulele beta sunt atacate si distruse de catre anticorpi care se activeaza din greseala impotriva unei parti a organismului.
Sursa: salute24.ilsole24ore.com
Articol tradus de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.