Bioinginerie - Dintele crescut in rinichi, o noua cale spre obtinerea de organe umane
Cercetatorii japonezi au reusit sa dezvolte un dinte din celule implantate intr-un rinichi de soarece, cu ajutorul unei tehnici care, in viitor, ar putea permite obtinerea mult mai rapida de organe destinate transplanturilor.
In trecut, biologii au reusit sa cultive dinti in laborator, pe care ulterior i-au transplantat cu succes in maxilarele soarecilor. De aceasta data, cercetatorii niponi au utilizat o tehnica noua care permite o dezvoltare mult mai rapida. Noua metoda permite o crestere mai rapida cu 10 zile decat metoda anterioara, spune Takashi Tsuji de la Universitatea din Tokyo si coordonator al studiului.
"Regenerarea organelor care ar putea sa le inlocuiasca pe cele distruse sau pe cele care lipsesc este primul nostru obiectiv. Cu toate acestea, nu am ajuns inca in acel punct in care tehnica ar putea fi utilizata asupra oamenilor. Abia am trecut de prima etapa a cercetarii," a adaugat profesorul.
Echipa, care include cercetatori de la Universitatea de Medicina si Stomatologie din Tokyo, dar si de la Universitatea Tohoku din Tokyo, a dezvoltat o "samanta" prin combinarea unor celule speciale, necesare pentru a forma un dinte. Aceste celule au interactionat intre ele, crescand tesuturi si creand un adevarat dinte. Apoi "samanta" a fost introdusa intr-o bucata minuscula de plastic pe care cercetatorii au implantat-o in rinichiul unui soarece.
Atunci cand dintele a fost suficient dezvoltat, cercetatorii l-au transplantat in gingia unui alt soarece, confirmand astfel faptul ca dintele artificial se poate adapta la mediul bucal, conectandu-se la nervi si vase de sange, la fel ca un dinte real.
Soarecele poate simti durere si alti stimuli locali, deoarece dintele transplantat reactioneaza la fel ca un dinte natural.
Cercetatorii spera sa poata utiliza aceasta tehnica pentru a dezvolta organe perfect functionale, capabile sa inlocuiasca parti anatomice pierdute sau distruse de boli sau varsta.
Sursa: France24
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.