Dinti creati in laborator din celule stemCercetatorii au reusit recent sa creeze dinti din celulele stem, acestia avand toate functiile celor naturali: sunt destul de tari incat sa poti mesteca hrana cu ei, sunt sensibili la factori externi si arata ca cei reali.

Studiul a fost realizat pe soareci, dar in viitor va servi la inlocuirea danturii deteriorate, in cazul oamenilor. Potrivit Daily Mail, celulele stem au abilitatea de a se transforma in orice organ, in functie de dorinta specialistilor. In acest caz, au fost amestecate doua tipuri de celule si vitamine care, dupa 5 zile, au inceput sa formeze radacina dintelui.

Dupa ce aceasta a devenit destul de mare, a fost introdusa intr-o cutiuta de plastic si pusa in interiorul unui cobai, unde in decursul a 60 zile s-a tranformat intr-un dinte normal, avand acces la fluidele si chimicalele normale secretate de organism. Dupa aceea, dintele a fost implantat in maxilarul unui soarece, potrivindu-se perfect in locul gol, conform unui raport publicat de jurnalul medical PLoS ONE.

Inainte de acest experiment, cercetatorii de la Universitatea din Tokio transplantasera doar radacina si asteptau sa vada daca aceasta reuseste sa patrunda afara prin gingie. Tinand insa cont ca la un om dintii cresc foarte greu, este de preferat sa fie transplantati direct maturi. "Dintii astfel obtinuti sunt perfecti si au toate calitatile celor naturali", spune profesor Masamitsu Oshima. Cercetatorii spera ca acesta sa fie inca un pas spre crearea de organe umane din celulele stem.

"In prezent, stiinta nu are tehnologia necesara de a cultiva organe in vitro", spune profesor Takashi Tsuji, cel care a condus experimentul. "Este important ca aceasta tehnologie sa se dezvolte pentru a avea organe cu care se pot ajuta oamenii in stare critica".

Dintii astfel obtinuti vor costa in jur de 2.000 lire sterline, dar vor fi creati din acelasi material genetic cu al celui care va beneficia de ei. In urmatorii 10 ani se preconizeaza ca se vor putea produce pe scara larga. Intre timp, nu uita sa ai grija de dantura cu care te-a inzestrat natura.

Sursa: Ziare.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează