Asa cum persoanele care asculta la casti isi ajusteaza sunetul unui instrument de inalta tehnologie, cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis s-au reglat pe frecventele fine ale activitatii cerebrale pentru a dezvolta noi perspective de analiza a modului in care functioneaza creierul (PhysOrg.com).
Neurologii au analizat cu multa atentie unde si cand devine creierul activ timp de multi ani, insa acum, cercetatorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis strang probe ca frecventa acestei activitati poate deveni o sursa de informatii cu perspective deosebite. Descoperirile sunt posibile prin folosirea unei grile de electrozi instalati temporar direct pe suprafata creierului unui pacient care sa ne ajute sa identificam sursa convulsiilor rezistente la medicamente. (ERIC C. LEUTHARDT, MD)
Analizarea functionarii creierului se focalizeaza in mod normal acolo unde exista activitate cerebrala, Si cand, spune Eric C. Leuthardt, MD (doctor in medicina). "Ceea ce am descoperit este faptul ca lungimea de unda a activitatii ofera un al treilea aspect major in intelegerea fiziologiei creierului".
Cercetatorii folosesc electrocorticografia, o tehnica de monitorizare a creierului cu ajutorul unei grile de electrozi implantati temporar direct pe suprafata creierului. Din punct de vedere clinic, Leuthardt si alti neurology folosesc acest mod de abordare pentru a indentifica sursa convulsiilor persistente, rezistente la medicatie, si harta acelor zone, pentru indepartarea pe cale chirurgicala. Cu acceptul pacientului, cercetatorii pot deasemenea monta grila de electrozi pentru pentru a monitoriza experimental un spectru mult mai mare de activitate cerebrala deca pot monitoriza prin intermediul undelor cerebrale conventionale.
In mod normal, cercetatorii masoara activitatea cerebrala printr-un proces numit electroencefalograma (EEG), prin plasarea unor electrozi pe scalp. Undele cerebrale sunt produse prin activarea (arderea) simultana a mai multor neuroni; Frecventa cu care se petrece aceasta "ardere" determina frecventa activitatii sau lungimea de unda care este masurata in Hertz, sau cicluri per secunda. Neurologii au folosit electroencefalograma (EEG) pentru a monitoriza starea de constienta a pacientilor care au suferit injurii traumatice, si in studiile despre epilepsie si somn.
Spre deosebire de EEG, electrocorticografia inregistreaza undele cerebrale primite direct de pe suprafata creierului.
"Atunci cand primim semnale mai bune, putem determina mai exact de unde vin aceste semnale si le putem localiza chiar si pana la un centimetru", spune dr. Leuthardt, professor asistent de neurologie, neurobiologie si inginerie biomedicala. "Deasemenea, EEG poate monitoriza frecventa de pana la 40 Hertz, dar cu electrocorticografia putem monitoriza activitatea de pana la 500 Hertz. Acest lucru ne ofera cu-adevarat ocazia unica de a studia fiziologia completa a activitatii creierului".
Leuthardt si colegii sai au folosit grilele de electrozi pentru a supraveghea pierderii starii de contienta sub anestezic chirurgical si revenirea atunci cand se termina efectul anesteziei. Ei au descoperit ca fiecare frecventa a dat informatii diferite asupra felului in care se modifica anumite circuite odata cu pierderea starii de constienta, dupa cum afirma Leuthardt.
"Activitatea anumitor retele cerebrale, la frecventa foarte scazuta nu s-a modificat deloc, indiferent de cat de adanc era pacientul sub influienta anestezicului", spune Leuthardt. "Deasemenea, anumite relatii intre frecventele joase si cele inalte de activitate cerebrala nu s-a modificat, iar noi speculam ca acest lucru ar putea avea legatura cu anumite circuite de memorie".
Sursa: PhysOrg
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.
COMMENTS
Postat la
%b %24, %2011Postat de
Simona RusAm invatat la anatomie cum ca omul si-ar folosi doar 5% din capacitatea cerebrala .A interesat oare pe cineva care sint cei care folosesc 5% si care 100% ?