Celulele grase din zona abdominala ar putea trata atacurile cardiovasculare, se arata intr-un studiu pilot efectuat pe 14 pacienti olandezi si spanioli care au suferit un infarct.
Intrucat exista indicii importante ca celulele stem extrase din grasimea abdominala refac functia inimii slabite in urma unui infarct, cercetatorii intentioneaza sa extinda studiul la 300 de pacienti cu antecedente cardiace, din mai multe clinici din Europa.
Tratamentul cu celule stem reduce tesutul degradat
Din celulele grase de pe abdomen, recoltate prin lipoaspiratie, cercetatorii au extras milioane de celule stem, pe care le-au implantat in 24 de ore in zona miocardului.
Din cei 14 pacienti, doar 10 au primit tratamentul cu celule stem.
Sase luni mai tarziu, acestia aveau un procent mai mic de tesut miocardic degradat, 15%, spre deosebire de ceilalti patru, la care procentul tesutului deteriorat a fost de 25%.
Cercetatorii sustin ca rezultatele sunt promitatoare, dar acest studiu nu poate fi mai mult decat un punct de plecare pentru viitoarele studii.
"Studiul pilot indica pentru prima oara potentialul imens al celulelor stem extrase din grasimea abdominala. Alte studii au mai demonstrat ca si celulele stem extrase din maduva oaselor ajuta la recuperarea dupa evenimente cardiace. Insa, cum nu cunoastem exact mecanismul actiunii acestor celule, este nevoie de o cercetare mai ampla", explica profesorul Jeremy Pearson, de la Institutul Britanic de Cardiologie.
Sursa: EvZ
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.