Grefa de trahee din tesuturile pacientuluiO tehnica originala de reconstructie de trahee, folosind propriile tesuturi ale unor pacienti suferind de cancer, a fost conceputa si utilizata cu succes de o echipa de chirurgi din Franta, informeaza linternaute.com.

Aceasta procedura chirurgicala, realizata la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue din orasul francez Plessis-Robinson, din apropiere de Paris, prezentata ca o premiera mondiala, asociaza elemente din chirurgia toracica cu elemente din chirurgia plastica.

Metoda a fost pusa la punct, progresiv, in ultimii sase ani, de unul dintre pionierii grefelor pulmonare, medicul Philippe Dartevelle, seful sectiei de chirurgie toracica si vasculara de la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue, in colaborare cu medicul Frédéric Kolb, seful sectiei de chirurgie plastica si reparatorie din cadrul Institutului Gustave Roussy din orasul Villejuif.

Aceasta tehnica originala a fost aplicata pe sapte pacienti, de-a lungul a sase ani. Cinci dintre ei, suferind de cancer de trahee, traiesc si si-au reluat activitatile obisnuite. Ceilalti doi pacienti au decedat in urma unor infectii respiratorii, cauzate de absenta cililor care captusesc mucoasa traheelor normale. Specialistii francezi spera sa remedieze in curand si aceasta "imperfectiune".

Grefa de trahee practicata de medicii francezi consta in inlocuirea traheei distruse sau obturate cu un nou tub traheal identic, reconstruit din propriul tesut al pacientului, pentru a evita riscul de declansare a unei reactii de respingere (grefa autologa).

Noul tip de grefa este fabricat dintr-o bucata de piele prelevata de la bolnav, echipata cu bucati de cartilaje prelevate de la nivelul coastelor. Este o tehnica utilizata deja frecvent in chirurgia plastica, in operatiile de reconstructie a nasului.

Bucata de piele impreuna cu armatura sa cartilaginoasa este apoi indoita si suturata pentru a forma un tub de inlocuire, care este perfect vascularizat si care prezinta pe suprafata sa interioara un epiteliu (stratul superior al pielii) ce il protejeaza.

Tumorile ce apar la nivelul traheei - tubul respirator ce face legatura dintre laringe si bronhii - cauzeaza, in scurt timp de la aparitie, decesul pacientului prin asfixiere.

Gratie noii metode concepute de cercetatorii francezi, pacientii suferind de cancer de trahee nu vor mai avea nevoie de tratamente antirespingere, iar traheea lor reconstruita nu va avea nevoie de sustinere artificiala (stent).

Sursa: Mediafax

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.