Primul implant autodegradabil, care permite pacientilor sa isi "creasca" propriile articulatii si sa evite astfel operatiile de inlocuire a acestora, a fost creat de cercetatorii din Finlanda.
Acest implant, de marimea si forma unui drops cu menta, a fost conceput pentru a inlocui articulatiile mici de la nivelul mainilor si picioarelor, informeaza DailyMail.
Implantul este confectionat dintr-un material a carui formula contine zahar si stimuleaza tesuturile pacientilor sa produca o noua articulatie, ce asigura o bariera de protectie intre oase.
Dupa ce noua articulatie s-a format, implantul se dezintegreaza treptat si este asimilat in fluxul sangvin, fiind astfel primul implant articular biodegradabil din lume.
Studiile realizate pe un esantion de 270 pacienti suferind de osteoartrita si artrita reumatoida au evidentiat faptul ca noul tip de implant a ameliorat considerabil capacitatea motorie a membrelor si a diminuat intensitatea durerilor de la nivelul mainilor si picioarelor. Artrita afecteaza peste noua milioane de persoane in Marea Britanie, iar printre simptomele bolii se numara dureri si rigidizarea membrelor.
Din cauza acestei boli, cartilajul fin care acopera capetele oaselor si acopera articulatiile sunt vatamate sau distruse. In acest fel, capetele oaselor se freaca intre ele si provoaca dureri si inflamatii. Daca acele cartilaje nu se regenereaza asa cum trebuie, aceasta afectiune este dificil de tratat.
Una dintre optiunile chirurgicale actuale folosite in cazurile severe consta in indepartarea capetelor osoase si in inserarea unei articulatii artificiale, fabricata dintr-un material cu frictiune scazuta, precum ceramica, plastic sau metal. Insa aceste articulatii artificiale pot roade oasele si tesuturile inconjuratoare si trebuie sa fie inlocuite dupa aproximativ 10 ani.
Tratamentul chirurgical folosit cel mai des in prezent pentru articulatiile de la nivelul mainii, incheieturii si piciorului consta in sudarea celor doua oase ale articulatiei vatamate, insa aceasta procedura are ca rezultat o scadere considerabila a capacitatii de miscare si de flexare a acelei zone.
Noua articulatie creata de cercetatorii finlandezi este fabricata dintr-un material poros a carui consistenta este asemanatoare celei a unui burete. Acest implant in forma unui disc circular, creat in diverse forme, avand un diametru de pana la 18 milimetri si o grosime de pana la 4,5 milimetri, pentru a se potrivi diverselor tipuri de articulatii, este fabricat din polilactid, un material obtinut din amidon de porumb sau zahar brun.
In cadrul unei interventii chirurgicale de 30 de minute, implantul este inserat in spatiul dintre cele doua oase ale unei articulatii, in locul in care se afla cartilajul avariat. Acolo, implantul actioneaza ca un distantator, impiedicand cele doua oase sa se frece intre ele. Dupa ce a fost inserat, implantul, denumit RegJoint, stimuleaza procesul de sinteza a celulelor cu rol de vindecare, create in mod natural de organism, care se deplaseaza spre noua articulatie si ajuta la cresterea unui tesut nou si sanatos.
In timp, aceste celule cresc in interiorul si deasupra acestui material poros al implantului. Apoi, pe parcursul urmatoarelor trei-sase saptamani, tesutul fibros umple spatiul dintre oase, iar implantul spongios se dezintegreaza. Ceea ce ramane in acea zona este un tesut moale, o "pseudo" articulatie, care, desi nu este la fel de tare precum cartilajul pe care l-a inlocuit, este totusi capabil sa redea mobilitatea membrului afectat. Potrivit creatorilor ei, noua articulatie are o durata de viata nelimitata.
Studiul cercetatorilor finlandezi a fost publicat in revistele medicale Journal of Hand Surgery si Tissue Engineering.
Sursa: Mediafax
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.