Implant cerebral cu matase, pentru leziunile maduvei si epilepsie
Un nou timp de implant cerebral realizat partial din matase, care ofera o conexiune sensibila pentru semnalele inregistrate, ar putea reprezenta solutia ideala pentru recuperarea in urma leziunilor cerebrale sau a epilesiei.
Testele realizate de catre cercetatorii de la Universitatea din Illinois, secondati de colegii de la Universitatea din Pennsylvania si de la Universitatea Tuffs din Boston, au constat in plasarea de electrozi fini si flexibili la creierul unei pisici, constatandu-se astfel ca semnalele primite erau mult mai puternice decat in cazul altor tipuri de dispozitive cu aceeasi destinatie.
"Aceste dispozitive i-ar putea ajuta pe cei cu epilepsie sau leziuni cerebrale , dar si pe medici, atunci cand au de realizat implanturi de brate sau picioare", au spus specialistii citati de revista "Nature Materials".
Cercetaratorii americani au realizat sistemele folosind o proteina obtinuta din matase si electrozi metalici deosebit de fini. Intrucat matasea este un produs biocompatibil si solubil, transparenta si flexibila, ea are capacitatea ca, odata implantat in creier, sa se dizolve, lasand electrozii liberi sa actioneze, explica specialistii.
Pisicile supuse testului au fost anesteziate local, astfel ca ochii acestora se miscau, iar electrozii puteau inregistra semnalele transmise.
"Aceste tipuri de implanturi au capacitatea de creste contactul dintre electrozi si tesutul cerebral si de a micsora, in acelasi timp, leziunile cerebrale", a declarat pentru Reuters Health doctorul Walter Koroshetz, de la Institutul National pentru Leziuni Cerebrale.
El adauga ca "descoperirea permite dezvoltarea unei platforme pentru o gama variata de dispozitive cu aplicatii in epilepsie, leziunile maduvei spinale si alte afectiuni neurologice".
Sursa: EvenimentulZilei
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.