Life icon: Impresionantul Stephen HawkingStephen Hawking este, poate, cel mai cunoscut fizician din timpurile noastre. Teoriile sale au uimit intreaga lume, mai ales ca ele veneau dintr-un om imobilizat intr-un scaun cu rotile, intr-o conditie generala grav influentata de o patologie nervoasa.

Stephen Hawking este, fara doar si poate, unul dintre cele mai bune modele pe care cineva le poate avea, intr-o lume in care nonvalorile ies tot mai mult in evidenta...

Hawking este un model pentru toti cei suferinzi si ar trebui, la fel de bine, sa fie model pentru orice fiinta umana. Pana nu de mult a fost profesor emerit si director la Cambridge, insa a pierdut functia din urma nu dintr-o eroare ci pur si simplu pentru ca a depasit limita de varsta obligatorie pentru prestigioasa functie. Stephen a fost mereu combinatia perfecta intre omul genial si totodata simplu, amuzant, plin de vointa. Un adevarat izvor de inspiratie pentru altii. Il cunoastem mai ales pentru teoria gaurilor de vierme sau studiile sale cu privire la originea Universului. Papa Ioan Paul al II-lea a avut chiar o divergenta cu savantul britanic, pe cand acesta tinea o conferinta la Vatican. Regretatul Papa i-a spus ca e in regula sa studieze Universul, dar nu are rost sa-i caute originea pentru ca aceasta este reprezentata de Dumnezeu. Hawking a trecut pentru sfaturile Papei si a spus, in gluma: "Nici prin gand nu-mi trecea ca pot sfarsi in mainile Inchizitiei, precum Galileo".

Fizicianul foloseste un scaun cu rotile electric si un sintetizator de voce, care ii confera vocii un accent american. Modelul este destul de vechi, fiind un DECTalk DTC01 produs in 1986. Hawking a marturisit ca acest aparat produce o voce pe care el o indrageste si nu vrea sa treaca pe un model mai nou. A oscilat intre un accent american si unul francez, dar i-a fost teama sa nu-l paraseasca sotia daca opta pentru al doilea! In aceasta situatie, omul de stiinta s-a prezentat la Cambridge aproape zilnic, a tinut cursuri geniale si s-a dus ori de cate ori a putut la conferinte inalte si intalniri cu savantii actuali. De cate ori a crezut ca are dreptate cu o teorie, nu s-a sfiit sa-si mentina punctele de vedere, in cercuri restranse sau la intalniri televizate. Asta a atras ura unora dar si simpatia altora. Cu Kip Thorne si John Preskill obisnuieste sa puna pariuri amuzante, pe baza statutului informatiei din gaura de vierme sau particularitatile expansiunii universului. Thorne a trebuit la un moment dat sa se aboneze pe un an la Penthouse...

Chiar daca statusul sau nervos l-a impiedicat sa fie un om normal, Stephen s-a zbatut pentru a nu rata niciun moment important din viata. A acceptat chiar sa joace intr-un episod din "Star Trek: The Next Generation", in care holograma sa era captiva intr-un joc de poker cu Albert Einstein si Isaac Newton. A aparut si in "The Simpsonssau" in "Futurama", dubland vocile caracterelor.

Fiind imobilizat de tetraplegie in acel scaun cu rotile, Hawking a visat mereu sa ajunga in spatiu. Miliardarul Richard Branson l-a ajutat, ducandu-l intr-un zbor special. Iata si clipul video care contine calatoria si declaratia savantului:

Sursa: Yuppy

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează