maduva osoasa artificala folosita pentru a trata leucemiaOamenii de stiinta fac primii pasi experimentali in incercarea de a obtine maduva artificiala, cultivand celule stem intr-un mediu de laborator, in incercarea de a asigura un tratament eficient pentru bolnavii de leucemie, conform LiveScience.

De mai multe decade medicii folosesc transplantul de celule stem prelevate din maduva unor donatori sanatosi pentru a trata leucemia, o metoda destul de eficienta, dar din pacate nu sunt suficienti de multi donatori pentru ca aceste celule stem sa ajunga la toti bolnavii de leucemie.

Leucemia este o forma de cancer care porneste din maduva, tesutul moale din interiorul oaselor care este responsabil de producerea tuturor elementelor figurate ale sangelui (globule rosii, globule albe, plachete).

Obiectivul oamenilor de stiinta este de a obtine maduva osoasa artificiala capabila sa produca celule stem pentru sange in afara organismului, conform cercetatorului Cornelia Lee-Thedieck, de la Institutul tehnologic din Karlsruhe (KIT), coordonatoarea acestui studiu. Astfel de celule stem pot fi folosite pentru a trata pacientii care sufera de leucemie.

Insa obtinerea de maduva in laborator nu este o sarcina usoara. “Maduva este foarte complexa, avand in componenta foarte multe tipuri de celule diferite, molecule si proteine”, a explicat Cornelia Lee-Thedieck, Mai mult decat atat, celulele stem care pot fi folosite pentru a-i trata pe pacienti nu se pot dezvolta decat intr-un mediu care imita perfect maduva umana.

In cadrul unui nou experiment de laborator oamenii de stiinta au reusit sa obtina structura spongioasa a maduvei folosind un material sintetic, un hidrogel (asemanator materialului din care se fac lentilele de contact moi) pe care l-au turnat in matrite, in jurul unor cristale de sare. Dupa ce acest hidrogel se intareste, cristalele de sare sunt extrase, lasand spatii libere in care sa poata sa se dezvolte celulele stem. Apoi, oamenii de stiinta adauga proteine si alte celule care sustin dezvoltarea celulelor stem. Dupa ce este pregatit acest cadru, sunt injectate in alveolele goale celule stem prelevate din sange provenit din cordonul ombilical.

In urma acestui experiment au fost obtinute celule stem hematopoietice, adica acele celule din maduva care produc toate celelalte tipuri de celule sanguine. Celulele stem s-au reprodus in maduva artificiala, iar dupa 4 zile 90% dintre ele inca prezentau caracteristicile de celule stem, pastrandu-si astfel abilitatea de a genera orice alt tip de celule sanguine, conform studiului publicat online in revista Biomaterials.

Intr-o etapa urmatoare oamenii de stiinta doresc sa incerce cultivarea acestor celule in mediu artificial pentru o perioada mai lunga de timp si sa identifice o modalitate de prelevare a acestor celule din suportul de cultura.

Aceasta metoda de cultivare a celulelor stem trebuie perfectionata si testata atat pe animale cat si in experimente clinice inainte de a incepe folosirea ei propriu-zisa. Orizontul de timp in care acest tratament ar putea ajunge la bolnavii de leucemie este de cel putin 15 ani, daca toate experimentele sunt incununate de succes.

Sursa: AGERPRES