Meningele reprezinta o sursa de auto-refacere a celulelor stem, o posibilitate pentru tratamentul unei leziuni a maduvei spinarii
Intr-un studiu publicat in STEM CELLS, cercetatorii spanioli si italieni au furnizat primele dovezi pentru a demonstra ca meningele, membrana care acopera sistemul nervos central, este o potentiala sursa de autorefacere a celulelor stem. In timp ce studiau utilizarea de celule stem pentru tratarea leziunilor maduvei spinarii, cercetatorii au inceput sa inteleaga mdul de activare al celulelor, in leziuni ale sistemului nervos central, permitand cercetarii sa evolueze in noi tratamente pentru leziuni ale coloanei vertebrale si tulburari degenerative ale creierului.
Cercetarea a fost bazata pe leziuni ale coloanei vertebrale cauzate de deteriorari ale acesteia provocate de traume si nu de boli. Subiectul severitatii urmarilor provocate de leziuni ale coloanei vertebrale poate varia de la durere la paralizie completa, implicand mari costuri sociale si medicale.
Recuperarile pacientilor sunt limitate drastic datorita incapacitatii coloanei vertebrale de a se regenera.
Autorii principali, dr. Ilaria Decimo si dr. Francesco Bifari de la Universitatea din Verona, au afirmat: "Cercetarea noastra ofera prima dovada ca meningele coloanei vertebrale, sistemul membranelor care acopera suprafata creierului si coloana vertebrala, contine celule stem capabile de autorefacere si inmultire".
In urma unei leziuni a coloanei vertebrale, celulele meningelui se inmultesc si migreaza pentru a forma cicatrici gliale. Conform cercetatorilor, acest proces ofera o expliatie probabila pentru partea ce constituie mecanismul de activare a celulelor stem in bolile sistemului nervos central. Acest mecanism poate fi folosit in schimb pentru tratamente. In timpul unei micro-disectii a mostrelor meningelui coloanei vertebrale din soarecii adulti, echipa doctorului Decimo a descoperit ca celulele meningelui contin proprietati esentiale ale celulelor stem. Aceste proprietati ale celulelor stem cresc in urma unei leziuni a coloanei vertebrale.
Dr. Decimo a concluzionat:
"Cercetarea noastra scoate in evidenta rolul celulelor meningelui in reactie cu leziunea coloanei vertebrale si indica pentru prima data ca meningele coloanei vertebrale contine celule stem care sunt activate in urma unei leziuni. Testari ulterioare pot impulsiona avansarea medicine regenerative pentru tratarea tulburarilor neurologice si leziunilor coloanei vertebrale".
Editorul de la STEM CELLS, dr. Miodrag Stojkovic, a adaugat:
"Acest studiu subliniaza importanta celulelor stem endogene. Identificarea acestor celule este cruciala pentru intelegerea mecanismului de baza al biologiei celulelor si de reparare a tesutului, dar si pentru a identifica droguri si substante chimice care ar putea sa mobilizeze celulele stem ale meningelui".
Sursa: MedicalNewsToday
Articol tradus de Sabina Elena, voluntar ProStemCell.ro
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.