christi-regenerarea-paruluiOamenii de stiinta au descoperit o noua metoda prin care sa faca parul sa creasca, despre care afirma ca va duce la tratamente mai eficiente impotriva calvitiei. Autorul noii cercetari este Angela Christiano, un genetician specializat in par si totodata profesor de dermatologie la Columbia University Medical Center. Pana acum, tehnica a fost testata doar pe soareci, insa cercetatorii au reusit sa o foloseasca cu succes pentru a creste par pe piele umana atasata pe aceste animale.

Daca cercetarea va fi incununata cu succes, spun oamenii de stiinta, ea va duce la un tratament pentru pierderea parului care este mai eficient si mai util oamenilor decat tratamentele existente sau transplanturile de par.

Metodele folosite in prezent nu sunt foarte utile femeilor, insa un tratament bazat pe noua tehnica dezvoltata de cercetatori ar putea fi, spun cercetatorii in studiul publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

In prezent, transplanturile de par muta un folicul de par din spatele capului in fata capului, mutand parul, dar fara a creste cantitatea de par. Procedura poate dura opt ore si lasa o cicatrice pe spatele capului. Noua tehnica ar duce la prelevarea unei portiuni mai mici de celule din scalp, ce joaca un rol in formarea parului, le-ar cultiva in laborator pentru a le multiplica si apoi le-ar injecta inapoi in capul pacientului pentru a umple locurile din care parul e pe cale de disparitie sau in care este deja absent. Asadar, in loc sa mute parul dintr-un loc in altul, noua procedura ar adauga par pe scalpul pacientului.

Autorul noii cercetari este Angela Christiano, un genetician specializat in par si totodata profesor de dermatologie la Columbia University Medical Center. Dr. Christiano este pasionata de stiinta parului ca urmare a propriilor experiente la inceputul carierei, deoarece sufera de o forma de calvitie cunoscuta sub numele de „alopecia areata”. Desi are foarte mult par in partea din fata a capului, ea isi pierde periodic parul din spatele capului.

La mijlocul anilor '90, cercetatoarea a trimis fotografii ce infatisau zonele din care isi pierduse parul catre cercetatori din Pakistan, sperand ca suferinta ei ii va convinge sa colaboreze cu ea la studierea unor boli genetice rare care ii facea pe oameni sa-si piarda complet parul. Strategia a functionat, iar in colaborare cercetatorii au identificat gena responsabila. In studiile ulterioare, Dr. Christiano si colegii sai au identificat mai multe gene care joaca un rol important in alopecia areata.

In acest studiu, Dr. Christiano a lucrat cu cercetatori de la Universitatea Durham din Marea Britanie. Cercetatorii s-au concentrat asupra papilelor dermice, grupuri de celule aflate la baza foliculilor de par care dau nastere foliculilor. Cercetatorii stiu de mai bine de 40 de ani ca aceste celule pot fi transplantate intre rozatoare pentru a stimula aparitia unor noi fire de par. Celulele din papile au capacitatea de a reprograma celulele dermale inconjuratoare pentru a le stimula sa produca foliculi de par.

Totusi, celulele umane, crescute in culturi, isi pierd in mod misterios abilitatea de a stimula formarea foliculilor de par. Cercetatorii au trecut peste acest hotar dificil afunci cand si-au dat seama ca ar putea creste celulele intr-un mod gresit.

Unul dintre colegii lui Dr. Christiano, Dr. Colin Jahoda de la Universitatea Durham, a observat ca papilele de la rozatoare se adunau in grupuri in culturile din laborator, insa celulele umane nu faceau acest lucru. El s-a gandit ca grupurile ar putea fi importante. Asadar, in loc sa incerce sa creasca celulele in modul obisnuit, el a apelat la o alta metoda.

Noua tehnica a facut diferenta. Se pare ca celulele aveau nevoie sa se atinga reciproc in trei dimensiuni, nu doar in doua dimensiuni, pentru a trimite si primi semnalele necesare pentru a induce formarea parului.

Cercetatorii au luat celule papila de la sapte barbati care erau supusi unor transplanturi de par, le-au crescut cu ajutorul noii metode si apoi le-au injectat in piele umana ce fusese grefata pe soareci. Nu era vorba despre orice fel de piele umana: pentru a testa cu adevarat ideea, cercetatorii au facut grefe dintr-un tip de piele care este, de regula, 100% lipsita de par - preputuri obtinute de la bebelusi circumcisi.

Daca tehnica reusea sa creasca par pe preput, s-au gandit cercetatorii, cu siguranta ar reusi sa creasca par pe capul unei persoane.
Intr-adevar, pe cinci din cele sapte grefe au aparut noi foliculi de par, iar testele au aratat ca erau foliculi de oameni, nu de soareci.

Succesul este incurajator, insa este doar un prim pas, cautioneaza Dr. Christiano. "Momentan obtinem doar putin par", a explicat specialista.
Acum cercetatorii vor sa afle de ce, in celulele papila care au produs foliculii de par, erau activate doar 22% din genele care functioneaza in mod normal in aceste celule.

"Am fost surprinsi sa vedem cat de putine gene erau active. Credeam ca este nevoie de mai multe", a spus dr. Christiano. Cercetatoarea crede ca activarea mai multor gene ar putea duce la generarea mai multor fire de par sau a unor fire de par de calitate superioara.

Colin Jahoda, coautor al studiului, afirma ca este nevoie de mai multe studii inainte ca metoda sa poata fi folosita pe oameni. Cu toate acestea, cercetatorul afirma ca rezultatele sunt foarte incurajatoare.

Sursa: New York Times

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează