Metode de regenerare a neuronilorStim de foarte multa vreme ca neuronii din sistemul nostru nervos care au suferit leziuni nu se mai pot regenera de la sine. O cauza precisa care sa explice acest fapt nu exista inca, presupunandu-se doar ca neuronii adulti din sistemul nervos nu sunt capabili de o regenerare rapida, in timp ce anumite celule pot crea un mediu inhibitor pentru ca acestia sa nu se poata reface dupa leziune.

Intrebarea care deriva din toate acestea este daca putem oare sa depasim aceste limite ale sistemului nostru nervos printr-o metoda artificiala care sa regenereze aceste celule chiar mai inainte de a le intelege in intregime la nivel molecular.

Raspunsul pare sa fie afirmativ, conform metodelor prezentate in cadrul conferintei internationale NanoTech, locul unde anul acesta doua echipe de cercetatori au oferit metode diferite pentru sporirea eficientei regenerarii celulelor nervoase folosind nanotehnologie.

I. Prima metoda, elaborata de o echipa a Universitatii din Miami, prezinta modul prin care se pot folosi nanoparticule magnetice pentru a produce o tensiune mecanica ce stimuleaz lezatia cresterea si elongatia axonilor neuronilor sistemului nervos. Folosirea nanoparticulelor si a campurilor magnetice in procesul de regenerare a celulelor nervoase este eficienta atunci cand se folosesc tesuturi din nervul optic si maduva spinarii - ca in modelul in vivo sau cand se folosesc neuroni ganglionari - ca in modelul in vitro. Desi este inca la inceput, acest studiu ar putea avea curand implicatii importante in tratamentul de vindecare a leziunilor maduvei spinarii, la ora actuala incercand sa se investigheze modul in care nanoparticulele pot fi incorporate in neuronii si axonii de la locul leziunii.

II. Cea de-a doua metoda, mai elaborata si cu rezultate concrete, a fost prezentata de echipa Universitatii Berkeley din California si foloseste nanofibre care contin unul sau mai multi factori de crestere si care aprovizioneaza cu o matrice bioactiva locul unde celulele nervoase pot creste. Metoda se axeaza in special pe leziunile periferice ale nervilor care se cunoaste ca pot provoca pierderi ale functiilor senzoriale si motoare ale corpului din cauza functionarii acestor nervi ca "relee" pentru semnalele transmise intre creier si restul corpului. Nervul afectat se poate astfel regenera, prin cresterea fibrelor nervoase care sfarsesc in apropierea maduvei spinarii deasupra leziunii, facand legatura cu un alt segment de nerv, care lasat netratat poate duce in final la paralizie totala.

Totusi, o forma de tratament care a avut succes este inlocuirea unui segment din nervul afectat cu un altul sanatos dintr-o alta parte a corpului, cu toate ca aceasta procedura este deosebit de dificila si prezinta implicatii majore precum pierderea functiei respectivului nerv donor. De aceea cele mai multe operatii sunt imposibil de realizat datorita dificultatii gasirii unui nerv potrivit pentru a putea fi folosit drept grefa.

Insa cercetatorii din California au pus la punct o tehnologie care serveste drept alternativa pentru confectionarea grefelor. Materialul din care sunt compuse aceste grefe este format in intregime din fibre polimetrice aliniate la nanoscala, facand ca acestea sa actioneze ca niste ghizi in regenerarea tesutului nervos.

Tehnologia a fost deja testata pe soareci si s-a dovedit eficienta, fibrele nervoase extinzandu-se in mod organizat la numai 5 zile de la alinierea nanofibrelor bioactive cu aproape 4 mm!

Pentru a putea face viabila aceasta tehnologie si din punct de vedere clinic, cercetatorii au realizat si un nou model de grefa in laborator, printr-o metoda denumita centrifugare electrica, bazata pe metoda clasica prin care se utilizeaza un camp electric pentru a centrifuga fibre foarte subtiri.

Succesul acestei tehnologii de regenerare a nervilor este viteza cu care se realizeaza acest proces, insa nu se stie deocamdata care ar putea fi consecintele si reactiile secundare care ar putea aparea la punerea in aplicare a acestei metode de regenerare a celulelor nervoase la om. Ceea ce este insa sigur este faptul ca se fac pasi importanti in aceasta directie si, dupa ce am aflat ca s-a descoperit modul in care viata pe Pamant ar putea dura mai bine de o suta de ani, la fel putem spera ca in curand vom afla si cum ne putem face aceasta viata mai frumoasa si mai lipsita de dureri… de cap!

Sursa: Stiinta.info

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.