Microcipuri ce pun in functiune muschii paralizatiImplanturi care vor pune in miscare muschii paralizati au fost realizate de cercetatorii de la Colegiul Universitar din Londra, iar anul acesta vor fi demarate primele studii clinice.

Implanturile cu dispozitive electronice minuscule pot tine locul unor nervi deteriorati, stimuland muschii sa se miste pe baza impulsurilor electrice primite. Astfel de microcipuri destinate persoanelor cu paralizii au fost realizate in cadrul unui program de cercetare al Consiliului de Inginerie si Stiinte Medicale din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

Chiar daca nu este primul dispozitiv care se bazeaza pe stimularea musculara cu electrozi pentru a recupera miscarea muschilor, acesta este primul dispozitiv suficient de mic incat sa poata fi implantat. Miniimplantul se numeste "Active Book", in traducere "Cartea activa", fiindca aspectul sau este asemanator cu cel al unei carti cu cinci foi.

Mecanismul de functionare a aparatului este relativ simplu: fiecare "foaie" a sa inconjoara radacinile nervoase aflate in canalul spinal, transmitand impulsuri electrice catre muschi, care sunt astfel "obligati" sa se miste.

Se folosesc si in caz de paralizii multiple

Deoarece aceste microcipuri au un diametru mai mic de un centimetru, se pot face implanturi succesive care sa stimuleze toti muschii paralizati. Prin urmare, dispozitivele nu sunt utile doar in caz de paralizie a unui singur muschi, ci si in cazurile de paralizie extinsa la mai multe grupe musculare, precum si in cele de paraplegie, afectiune care presupune paralizia ambelor membre inferioare.

"Dispozitivul are potentialul de a stimula mai multe grupe musculare, fiindca mai multe astfel de implanturi pot fi inserate in canalul spinal", sustine profesorul Andreas Demosthenous de la Colegiul Universitar din Anglia. In plus, potrivit omului de stiinta, posibilitatea de a face functionale mai multe grupe musculare ar da persoanelor cu paralizie o mare libertate a miscarilor.

"Persoanele care vor purta implantul vor putea face exercitii controlate, precum mersul pe bicicleta (in cazul membrelor inferioare) si simularea canotajului (in cazul membrelor superioare). Aceste dispozitive ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru o gama larga de alte functii restaurative, cum ar fi stimularea muschilor vezicii urinare, pentru a trata incontinenta urinara, mai spun specialistii britanici.

Realizate cu tehnica de ultima generatie

Cea mai mare provocare a fost pentru cercetatorii britanici sa realizeze un dispozitiv suficient de mic pentru a putea fi implantat, dar si complex, astfel incat sa nu fie nevoie sa fie controlat din exterior cu telecomenzi speciale. La realizarea "Active Book" s-a folosit tehnologie laser de ultima generatie, utilizata pentru obtinerea de microambalaje necesare inserarii electrozilor din structura dispozitivului in foi de platina.

Aceste foi de platina au fost apoi indoite pentru a cuprinde fiecare cate o radacina nervoasa. La final, aceste foi au fost "sudate" intr-un cip de siliciu, inchis ermetic in silicon, pentru a proteja dispozitivul de coroziune.

Anul acesta vor fi testate pe oameni

Potrivit comunicatului oficial al Colegiului Universitar din Londra, avantajul major al acestui nou dispozitiv este acela ca nu necesita control din exterior.

”Chiar daca stimularea electrica a muschilor s-a mai folosit pentru a recupera capacitatea de miscare in cazul persoanelor cu paralizie, s-au folosit electrozi aplicati pe piele, adica stimularea externa, pe cand, in cazul «Active Book», nu mai este nevoie de alte dispozitive externe care sa-l controleze", explica profesorul Nick Donaldson, coordonatorul proiectului. Potrivit aceluiasi comunicat al Universitatii, la jumatatea acestui an, noul dispozitiv va fi testat pe oameni.

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, medic primar neurolog, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

Tehnologia actuala a permis dezvoltarea unor dispozitive extrem de complexe, adesea chiar spectaculoase, care pot ghida miscarile membrelor paralizate din exterior, asistand si facilitand tendinta de recuperare spontana, interna a realizarii unor scheme motorii - uneori destul de complexe.

Acestea merg de la interfete intre sistemul nervos central si membre, asistate de un computer, si pana la un fel de "proteze mobile" asistate de un calculator. Oricum, nu se pune problema inlocuirii nervilor deteriorati, ci de asistare dirijata a acelor componente ale sistemului nervos central si/ sau periferic care au fost lezate, dar nu in totalitate, astfel ca se mai pastreaza o parte din capacitatea functionala naturala

Efect: Stimularea musculara poate duce la recuperarea miscarilor firesti.

Sursa: Adevarul