Noi complicatii dupa terapia cu celule stemNoi complicatii au fost depistate la pacientii cu boli renale care au primit tratament cu celule stem, avertizeaza oamenii de stiinta.

"Celulele stem au fost injectate in rinichi, insa tesutul pacientului a fost afectat si acesta a murit din cauza unei infectii", spun specialistii canadieni si thailandezi, citati de BBC.

In studiul publicat de acestia in "Journal of the American Society of Nephrology" se arata ca exista o diferenta semnificativa intre preventie si tratament cu celule stem, desi este deja cunoscut faptul ca terapia cu celule stem ramane, momentan, ultima si cea mai buna solutie pentru tratarea multor afectiuni grave.

Rezultate pozitive in ceea ce o priveste s-au constatat si in cazul testelor de laborator pe animale. "Injectarea de celule stem direct in organe, inclusiv in rinichi, nu reprezinta niciun pericol", mai spun cercetatorii. "Insa, in cazul prezentat mai sus, al pacientului mort in urma tratamentului cu celule stem, este vorba despre o persoana bolnava careia i s-a facut terapie intr-o clinica privata", adauga sursa citata.

Tratament gresit

Specialistii de la universitatea Chulalongkorn din Bangkok, Thailanda, si Paul Scott Thorner, de la Universitatea din Torino au analizat rinichiul pacientului decedat si au descoperit ca acesta nu a beneficiat de tratamentu integral si, de aceea a dezvoltat o leziune a tesutului pe care cercetatorii au numit-o "angiomyeloproliferative" si care afecteaza vasele de sange si celulele maduvei.

"Acest tip de leziune nu a fost identificat pana acum la pacienti si, de aceea, consideram ca s-a format fie de la celulele stem care au fost injectate, fie de la formatiunile care au aparut ulterior injectarii", afirma doctorul Duangpen Thirabanjasak, de la Universitatea Chulalongkorn, coordonatorul studiului. Aceasta a avertizat ca, din cauza ca este vorba de o noutate, nimeni nu a cercetat pana acum procesul exact al formarii leziunilor respective.

Sursa: EVZ

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează