Soarecii nou-nascuti isi pot regenera inima, a descoperit un studiu realizat de Universitatea din Texas, citat de BBC, in editia de vineri. Descoperirea le spune cercetatorilor ca ar exista posibilitatea ca si oamenii sa-si poata regenera inima in urma unor traumatisme precum infarctul.
La o zi dupa nastere, soarecilor li s-a taiat o bucata din muschiul inimii. Dupa doar 21 de zile, inima acestora s-a regenerat complet si dupa doua luni organul functiona la parametrii normali.
Cand aceeasi procedura a fost testata pe soareci in varsta de o saptamana, inima acestora nu a putut sa se mai refaca. Prin urmare, regenerarea organului se poate realiza doar la scurt timp dupa ce soarecii vin pe lume. Studiul mai sugereaza ca acesta capacitate de vindecare provine din proprietatile muschiului inimii si nu din populatia de celule stem.
Multi amfibieni si pesti au abilitatea de a-si reinnoi muschiul inimii chiar si la maturitate. Acest studiu releva ca si mamiferele impart aceasta particularitate, chiar daca pentru o perioada mai scurta a vietii lor.
Profesorul Eric Olson, coordonatorul studiului, crede ca cercetarile viitoare vor demonstra ca si oamenii au o capacitate similara, chiar daca momentan nu sunt programate experimente pe tesutul uman. "Tot ce stim despre dezvoltarea si functionarea timpurie a inimii soarecilor este comparabil cu ceea ce se intampla la oameni, asa ca suntem destul de increzatori ca regenerarea este posibila si la oameni. Desigur, trebuie demonstrat", a explicat Olson.
Echipa de cercetatori se concentreaza acum pe descoperirea unei metode de a "retrezi" aceasta capacitate regenerativa si in soarecii adulti. Miza poate fi refacerea inimii umane in urma unor atacuri de cord. Profesorul Olson admite ca mai sunt multe obstacole de trecut. Ceea ce functioneaza pentru inima cu presiune mica a amfibienilor poate sa nu functioneze in inima cu o presiune mare si mai multe camere, cum este cea a oamenilor.
Sursa: Gandul
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.