timusul-regeneratMedicina regenerativa este un domeniu incitant de studiu, ce implica reinnoirea tesuturilor corpului si, astfel, extinderea duratei de functionare a organelor dincolo de limita lor obisnuita. Recent, s-a inregistrat un progres important in acest domeniu: pentru prima data, intr-un studiu pe animale de laborator, oamenii de stiinta au reusit sa regenereze un intreg organ - timusul, o structura cu rol important in imunitate.

Abordari precedente in medicina regenerativa vizau utilizarea celulelor stem, ce putea fi determinate sa se transforme in orice alt tip de celule, reinnoind astfel tesuturile.

Dar cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, au reusit sa regenereze timusul soarecilor printr-o noua metoda, stimuland celulele timusului sa produca in cantitati mai mari o proteina numitp FOXN1; aceasta este un factor de transcriptie (un "ntrerupator" molecular care activeaza anumite gene) si poate determina timusul sa redevina mai activ. Stimularea a fost realizata prin administrarea unui medicament numit tamoxifen, utilizat in prezent in tratarea cancerului de san. Rezultatele cercetarilor au fost publicate in jurnalul Development.

In timus (care la om este situat in spatele osului stern) se matureaza celulele T, un tip de celule implicate in apararea imunitara a organismului. Timusul se atrofiaza cu varsta, astfel incat productia de celule T scade, unul dintre motivele pentru care oamenii in varsta sunt mai predispusi la infectii decat cei tineri.

Cercetatorii de la Universitatea Edinburgh au administrat tamoxifen soarecilor varstnici, ceea ce a determinat cresterea in volum a timusului de 2,6 - 2,7 ori intr-o perioada de o luna.

Mai mult, studiul la microsop al tesutului timusului a aratat ca acesta isi recapatase structura caracteristica timusului animalelor tinere, iar densitatea celulelor T la animalele tratate era de doua ori mai mare decat la grupul de control (animale de aceeasi varsta care nu fusesra tratate cu tamoxifen).
Cercetari insista asupra faptului ca acesta nu este un model de tratament medical, deoarece au fost folosite linii genetice de soareci speciale pentru acest studiu, intrucat sensibilitatea genei FOXN1 la tamoxifen nu este un fenomen natural.

Totusi, rezultatele au o mare importanta, deoarece deschid o noua cale de explorat medicinei regenerative, aratand ca, in cazul timusului, stimularea productiei unui singur factor de transcriptie poate avea un efect deosebit de puternic, mai puternic decat orice metoda bazata pe celule stem utilizata pana acum.

Ramane de vazut in ce masura aceasta metoda poate fi aplicata si pentru regenerarea altor organe, dar rezultatele sugereaza ca aceasta abordare merita explorata mai amanuntit.

Studiul a fost coordonat de Clare Blackburn de la Centrul pentru medicina regenerativa afiliat Medical Research Council (MRC) din Edinburgh.

"Rezultatele noastre sugereaza ca prin utilizarea aceleiasi metode pe pacienti umani am putea imbunatati functionarea timusului si, astfel, impulsiona imunitatea pacientilor in varsta sau imunitatea acelora cu sisteme imunitare suprimate", a declarat coordonatoarea studiului.

Sursa: The Economist

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.