Dupa ani de cercetari, o echipa de doctori dintr-un institut suedez a reusit sa dea viata unui organ artificial. Pe o trahee din plastic, ei au aplicat celule stem, care, in organismul uman, au indeplinit functia organului si au salvat viata unui om. Urmatorul pas pentru oamenii de stiinta este sa invete organismul uman sa isi inlocuiasca singur organele bolnave, potrivit publicatiei americane The New York Times.
O interventie radicala
In urma cu doi ani, Andemariam Beyene, din Eritreea, tata a doi copii, studia ingineria in Islanda. In clipa in care doctorii i-au descoperit in trahee o tumora de masura unei mingi de golf, viata lui s-a schimbat complet, relateaza publicatia americana "The New York Times". Dupa ce medicii islandezi nu au reusit sa gaseasca nici o solutie sa-l ajute, el a hotarat sa plece in Suedia. Acolo, cercetatorii de la Institutul Karolinska i-au propus o interventie radicala: sa ii faca o trahee noua, compusa din plastic si propriile lui celule.
Implantarea unui astfel de organ era prima operatie de profil din domeniul medicinei regenerative, care promite de zeci de ani inlocuirea organelor bolnave cu organe obtinute in laborator: ficat, rinichi, chiar si inimi.
Doctorul Paolo Macchiarini, chirurg-sef la un laborator de tehnologie a tesutului, construieste organe folosind celulele persoanei si permitandu-i organismului sa contribuie la formarea lor. Pana acum, oamenii de stiinta au creat numai cateva organe umane - vezici si trahei - care au fost transplantate, insa cercetarile continua in intreaga lume, pentru obtinerea organelor complexe. La Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord, cercetatorii lucreaza la crearea rinichilor si ficatului, dupa ce au realizat mai multe vezici biliare. Laboratoarele din China si Olanda se ocupa cu obtinerea vaselor de sange.
Astfel, acum se face trecerea de la inimile artificiale produse cu zeci de ani in urma, care nu erau nimic altceva decat masinarii, la organe vii, chiar si construite pe un suport artificial. Cercetatorii vor sa obtina acum organe cu celule, vase de sange si nervi - vor sa creeze organe vii. Altii, printre care si doctorul Macchiarini, viseaza chiar sa dezvolte un sistem prin care organismul uman sa isi repare singur organele bolnave.
Studiind celulele stem, ei si-au dat seama ca ele pot fi transformate in celule specifice ficatului sau plamanilor. Cercetatorii aplica aceste celule pe o structura care actioneaza ca un ciment - el tine celulele unite in locul potrivit. Totusi, oamenii de stiinta avertizeaza ca munca lor este inca in faza experimentala si presupune costuri ridicate. In plus, mai este o cale lunga pana la crearea organelor complexe.
"In cei 27 de ani de munca, mi-am dat seama ca este ceva realizabil", a explicat, pentru "The New York Times", doctorul Joseph P. Vacanti, director al Laboratorului pentru Tehnologie Celulara si Fabricarea Organelor, de la Spitalul General din Massachusetts.
In cazul lui Beyene, oamenii de stiinta i-au creat o trahee identica dintr-un plastic poros, pe care au fost plantate celule stem prelevate din maduva spinarii. Dupa o zi si jumatate in bioreactor, traheea artificiala i-a fost implantata pacientului.
Cand doctorul Macchiarini i-a propus lui Beyene interventia, el s-a aratat extrem de sceptic. "I-am spus ca prefer sa traiesc trei ani si apoi sa mor. Aproape ca refuzasem. Tehnica nu fusese aplicata decat pe porci. Dar m-a convins cu argumente stiintifice", a povestit barbatul. Acum, la 15 luni de la operatie, Beyene, in vasta de 39 de ani, nu mai are tumoarea si respira normal. S-a intors in Islanda cu sotia si cei doi copii. Cel mic abia a implinit un an. Credea ca nu va apuca sa-l cunoasca. La vizita din acest an la Stockholm, el si-a aratat cicatricea, insa vocea lui este mai vie pe zi ce trece. "Viata este mai buna", spune acum barbatul.
Cum se construieste un organ
Unul din cercetatorii cu care lucreaza doctorul Macchiarini este Philipp Jungebluth. El si-a dorit sa inteleaga cum functioneaza organismul uman si, de aceea, a prelevat inima si plamanii unui cobai, i-a inserat intr-o eprubeta conectata printr-un tub la o alta eprubeta, care continea un lichid asemanator detergentului. Organele si-au schimbat culoarea, devenind din ce in ce mai roz, pe masura ce lichidul circula prin ele, trasnportand celulele vii. Dupa trei zile, organele nu mai aveau celule vii. Ramasesera numai invelisurile organelor.
Folosindu-se de aceste invelisuri, laboratoarele din intreaga lume incearca sa obtina organe functionale. In unele cazuri, cercetatorii folosesc organe bolnave, pe care le golesc de celule vii si apoi le repopuleaza cu celulele sanatoase ale pacientului.
Doctorul Macchiarini si echipa lui de cercetatori au inceput sa aplice acesta tehnica din 2008, cand au implantat trahei prelevate din cadavre la 12 pacienti, dintre care cei mai multi duc acum o viata normala. Pentru ca sunt inlocuite celulele donatorului, se elimina una din marile probleme ale transplantului: respingerea organului de catre organism. Totusi, aceasta tehnica nu rezolva toate problemele: o trahee prelevata s-ar putea sa nu aiba dimensiunile potrivite pentru orice pacient si, pe deasupra, pacientul trebuie sa astepte o perioada pana cand organul este "golit" de celulele donatorului si repopulat cu cele ale bolnavului.
Sursa: RomaniaLibera
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.