S-a descoperit leacul pentru HIV?

S-a descoperit leacul pentru HIVCercetatorii germani au anuntat ca este posibil sa fi gasit un leac pentru infectia cu HIV. Daca este adevarat, acest lucru ar insemna un pas inainte pentru stiinta, insa nu si pentru tratarea acestei boli, au anuntat alti cercetatorii care lucreaza in domeniu.

In studiul publicat in revista Blood si citat de CNN, cercetatorii de la Universitatea Medicala Charite din Berlin au tratat un barbat infectat cu HIV care mai suferea si de leucemie mieloida acuta (n.r. cancerul sistemului imunitar), combinand doze mari de radiatii si chimioterapie cu un transplant de celule stem (n.r. celule imature care se pot transforma in globule rosii).

Distrofia Musculara Duchenne vs. Celulele Stem

Distrofia Musculara Duchenne vs. Celulele StemCercetatorii au descoperit ca Distrofia Musculara Duchenne este in ultima instanta o boala a celulelor stem

Ani de zile oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga de ce copiii care sufera de Distrofie Musculara Duchenne experimenteaza pierderi severe de masa musculara si mor in cele din urma. Deoarece soarecii de laborator care sufera de aceeasi mutatie ca si oamenii nu manifesta decat o usoara pierdere in greutate.

Reprogramarea Celulelor Umane Somatice Primare

Reprogramarea Celulelor Umane Somatice PrimareOamenii de stiinta se orienteaza spre produse chimice pentru nevoia de a reprograma celulele

Cercetatorii de la Scripps Research Institute au facut un mare pas inainte in dorinta de a descoperi o modalitate sigura in reprogramarea celulelor umane mature si de a le transforma in celule stem, care mai apoi sa se transforme in alte tipuri de celule, cum ar fi celule pentru nervi, inima, ficat, etc.

Grefa de trahee din tesuturile pacientului

Grefa de trahee din tesuturile pacientuluiO tehnica originala de reconstructie de trahee, folosind propriile tesuturi ale unor pacienti suferind de cancer, a fost conceputa si utilizata cu succes de o echipa de chirurgi din Franta, informeaza linternaute.com.

Aceasta procedura chirurgicala, realizata la Centrul de chirurgie Marie Lannelongue din orasul francez Plessis-Robinson, din apropiere de Paris, prezentata ca o premiera mondiala, asociaza elemente din chirurgia toracica cu elemente din chirurgia plastica.

Telomeraza inverseaza procesul de imbatranire

Telomeraza inverseaza procesul de imbatranire Oamenii de stiinta se afla cu un pas mai aproape de crearea medicamentului care prelungeste viata, dupa ce au descoperit secretul tineretii.

Ei au inversat partial procesul de imbatranire al corpului unor cobai. Modificand o anumita gena, cercetatorii au putut inversa procesul degenerativ al unei boli care afecteaza creierul.

Telocitele, cheia regenerarii inimii dupa infarct

Telocitele, cheia regenerarii inimii dupa infarctAm descoperit Telocitele - "cheia regenerarii inimii". Ce urmeaza? Sa convingem lumea intreaga ca aceste celule ar putea fi folosite pentru regenerarea unui organ, precum inima.

Prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, director al Institutului National de Patologie Victor Babes, a expus rolul telocitelor in regenerarea organelor, indeosebi a inimii dupa un infarct miocardic, cea mai interesanta descoperire in cercetarea romaneasca din ultimele decenii.