Transplant de celule oculare pentru degenerescenta maculara

celule oculare cunoscute sub numele de celule epiteliale pigmentare retinieneUn prim pacient a fost tratat in Marea Britanie in cadrul unui studiu de pionierat referitor la un nou tratament derivat din celulele stem embrionare destinat pacientilor cu o afectiune care poate provoca orbirea.

Specialistii de la Moorfields Eye Hospital din Londra au declarat ca operatia, descrisa ca fiind "de succes", a fost prima dintre zece planificate pentru participantii la studiul despre tratamentul pentru degenerescenta maculara in varianta "umeda", legata de varsta, informeaza agentia Reuters.

Rinichii obtinuti in laborator cu ajutorul celulelor susa

Rinichii obtinuti in laborator cu ajutorul celulelor susa umaneOamenii de stiinta japonezi au anuntat ca s-au apropiat foarte mult de momentul in care vor obtine in laborator rinichi complet functionali, dupa ce primele teste realizate pe animale au furnizat rezultate promitatoare, informeaza bbc.com. Atunci cand au fost transplantati in organismele unor soareci si porci, rinichii creati in laborator au functionat in mod corect, producand urina, la fel ca organele naturale pe care le-au inlocuit.

Celule stem pluripotente induse, acum si din sange congelat

celule stem pluripotente induseO noua procedura a fost elaborata de Academia Europeana din Bolzano (Italia) pentru a obtine celule stem pluripotente induse. Incepand de acum acestea pot fi obtinute si din sangele congelat ale persoanelor adulte. In laboratoarele Centrului de Biomedicina al Academiei Europene din Bolzano (EURAC) a fost creat un nou protocol pentru a simplifica procesul care permite obtinerea de celule stem pluripotente induse.

Un nou tip de celule stem pluripotente

Un nou tip de celule stem pluripotenteDescoperite experimentand noi medii de cultura, aceste celule sunt capabile sa se diferentieze in linii celulare diferite, ca si celulele stem pluripotente deja cunoscute. Numite "region-selective PSC", ele pot fi obtinute in mod eficient din linii celulare de soareci si oameni si, prin urmare, reprezinta o platforma inovatoare pentru a studia rolul pluripotentei, cu perspective interesante pentru aplicatii in medicina regenerativa.

Au fost descoperite noi celule stem tranzitorii

PreeclampsiaPreeclampsia este o boala care afecteaza intre 5 si 8 la suta dintre sarcini in America. Complicatiile aceastei boli pot duce la operatii urgente de cezariana pentru a salva viata bebelusilor si a mamelor. Oamenii de stiinta cred ca preeclampsia este cauzata de o serie de factori, incluzand placenta de mica adancime care este insuficient asociata cu vasele de sange materne. In acest moment, cercetatorii de la Universitatea din Missouri, in efortul de a dezvolta celule placentare pentru a studia mai bine cauzele preeclampsiei, au descoperit accidental o forma necunoscuta anterior de celule stem embrionare umane.

Celule stem derivate din placenta fetala pentru a salva inima

infarctul miocardicComunicat de presa - Au fost puse bazele unor terapii inovatoare pentru tratamentul infarctului miocardic prin utilizarea factorilor produsi de celulele stem. Rezultatele studiului au fost publicate in doua reviste internationale de prestigiu.

Pavia, 26 martie 2014 - Echipa condusa de cardiologul Massimiliano Gnecchi, profesor la Universitatea din Pavia, a aratat ca este posibil sa se obtina celule stem din placenta umana de origine fetala, celule care sunt capabile de a vindeca leziunile provocate de infarctul miocardic.

Diabetul juvenil, celule stem in locul celulelor pancreatice

Diabetul juvenil celule stemConduce cercetarea Douglas Melton, un om de stiinta american, tata a doi copii afectati de aceasta boala.

Au fost facuti pasi inainte in tratamentul diabetului de tip 1, forma care duce la distrugerea celulelor pancreatice specializate in productia de insulina, hormonul care controleaza nivelul de zahar in sange. Pentru prima data, cercetatorii de la Harvard au reusit sa creeze celule beta mature din celule stem embrionare, in asemenea cantitati si intr-un stadiu util pentru transplant.

Caderea parului, un ajutor de la celulele stem

Caderea parului un ajutor de la celulele stemO mare descoperire vine in domeniul calvitiei. Datorita unui studiu realizat pe soareci la Institutul de Cercetari Medicale Sanford-Burnham din La Jolla, California, cercetatorii au reusit sa utilizeze cu succes celule stem pentru tratamentul alopeciei androgenice.

Altoind celule stem umane pe epiderma soarecilor, s-a constatat ca acestea au capacitatea de a inizia cresterea "coamei".

"Organoide" ale intestinului uman pe deplin functionale

organoide ale intestinului umanCercetatorii de la Hospital Medical Center Children au folosit celule stem pluripotente pentru a crea organoide de intestin uman care au fost transplantate la soareci si au fost pe deplin functionale. Intr-o buna zi, descoperirea ar putea duce la crearea de tesut intestinal uman personalizat pentru tratamentul bolilor gastro-intestinale.

Echipa, condusa de Doctorul Michael Helmrath, directorul Programului de reabilitare intestinala de la Hospital Medical Center Children, a publicat rezultatele cercetarilor in revista Nature Medicine.