Rinichi functionali creati in laborator

Rinichi functionali creati in laboratorMai multi rinichi "fabricati" in laborator au fost transplantati cu succes unor cobai, unde au inceput sa produca urina, potrivit unor oameni de stiinta americani. Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Massachusetts General Hospital (MGH), care si-au publicat rezultatele in jurnalul Nature Medicine.

Ei au reusit sa manipuleze un rinichi de sobolan, inlocuindu-i celulele in asa fel incat acesta sa ramana functional: au pornit de la structura unui organ donat, in care au inlocuit celulele donatorului cu cele ale receptorului - o abordare utilizata anterior pentru a a crea inimi, plamani si ficati "bioartificiali".

Cercetatorii au reusit generarea de soricei clonati

Cercetatorii au reusit generarea de soricei clonatiOamenii de stiinta japonezi au obtinut prin clonare soareci identici, de 26 ori la rand, pornind de fiecare data de la ultimul exemplar clonat, intr-un experiment considerat unic in lume, potrivit coordonatorului acestui studiu.

Savantii japonezi, coordonati de Teruhiko Wakayama de la Centrul Riken pentru biologia dezvoltarii, au obtinut in total 598 de soareci identici in cadrul acestui experiment care a inceput in urma cu sapte ani.

Celule stem "ucigase" pot distruge celulele canceroase

Celule stem "ucigase" pot distruge celulele canceroaseOamenii de stiinta din Japonia afirma ca au reusit sa creeze in laborator celule T killer capabile sa lupte impotriva cancerului. Este prima incercare reusita de a crea asemenea celule; precedentele incercari au esuat din cauza ca aceste celule au o viata foarte scurta, ceea ce limiteaza utilizarea lor.

Asa-numitele celule T killer - sau limfocite T killer - sunt o clasa speciala de celule ale sistemului imunitar, implicate in apararea organismului prin microorganismelor patogene sau a celulelor canceroase, anormale. Limfocitele T sunt produse in numar mic in organism, dar se crede ca injectarea lor in cantitati mari ar putea potenta functia sistemului imunitar si conduce astfel la distrugerea cancerului.

Speranta pentru paraliziati de a merge din nou

Speranta pentru paraliziati de a merge din nouUn studiu realizat pe caini ale caror picioare posterioare paralizasera din cauza unor leziuni ale maduvei spinarii a aratat ca tratamentul cu celule stem permite regenerarea, intr-o anumita masura, a tesutului nervos vatamat, animalele devenind din nou capabile sa se deplaseze singure.

Celulele stem au fost prelevate din mucoasa nazala a cainilor si au fost injectate in maduva, la locul leziunii, iar in urma acestei terapii, cainii au reusit sa isi miste picioarele posterioare si sa coordoneze miscarile acestora cu cele ale membrelor anterioare.

Cadravele umane sursa de celule stem

Cadravele umane sursa de celule stemImediat dupa instalarea mortii clinice, viata nu paraseste complet trupul, iar o parte dintre celulele care raman in viata pot fi recoltate si apoi pot fi readuse la starea de celule stem, stare in care se pot respecializa in orice tip de celule din organsimul uman, conform unui nou studiu, transmite LiveScience.

Descoperirare a a fost premiata, in urma cu o saptamana, cu Premiul Nobel pentru Medicina.

Organe vii din propriile celule ale organismului

Organe vii din propriile celule ale organismuluiDupa ani de cercetari, o echipa de doctori dintr-un institut suedez a reusit sa dea viata unui organ artificial. Pe o trahee din plastic, ei au aplicat celule stem, care, in organismul uman, au indeplinit functia organului si au salvat viata unui om. Urmatorul pas pentru oamenii de stiinta este sa invete organismul uman sa isi inlocuiasca singur organele bolnave, potrivit publicatiei americane The New York Times.

Au aparut primele celule bionice

celule-bioniceO echipa americana a reusit sa cultive pentru prima data celule umane care au senzori electronici integrati. O tehnica de pionierat care deschide calea medicinei viitorului.

A vindeca corpul uman cu celule cultivate in laborator, acesta este idealul medicinei regenerative. Terapiile celulare progreseaza rapid, redand vederea pacientilor, eliminand respingerile in urma transplanturilor. Producerea de tesut artificial este desigur o realitate, dar o echipa americana a mers mai departe, creand primele tesuturi umane care contin cabluri electrice. Cu "tesutul cyborg" (se face referire la robotii umani de science-fiction), asa cum il numesc inventatorii lor, inventatorii si-au luat elan catre inventarea unor senzori biologici tot mai sofisticati.

Terapia cu celule stem utilizata in restaurarile osoase

Terapia cu celule stem utilizata in restaurarile osoaseCercetatorii de la Scoala de Medicina Dentara din cadrul Universitatii Michigan si cei de la Centrul de Cercetare pentru Sanatate Orala au efectuat un studiu pe 24 de pacienti care aveau nevoie de reconstructia maxilarului dupa ce dintii le-au fost indepartati.

Oamenii de stiinta au descoperit celulele stem ajuta la regenerarea tesutului intr-o maniera mai rapida si eficienta decat prin tratamentele de regenerare osoasa.

Celule stem umane in tratamentul bolii Alzheimer

Celule stem umane in tratamentul bolii AlzheimerS-a demonstrat, in premiera, ca celulele stem prelevate de la om ajuta la restabilirea memoriei animalelor bolnave de Alzheimer.

Descoperirea a fost facuta de catre o echipa de cercetatori de la UC Irvine si StemCells Inc., care a incercat sa reduca deficientele cognitive descoperite la animalele bolnave de Alzheimer, potrivit io9.com.

In cadrul experimentului, oamenii de stiinta au vrut sa se asigure ca recreeaza efectele severe ale bolii Alzheimer. Mai departe, au facut experimente doar pe soarecii cu un grad considerabil de patologie neuronala.