Primii copii modificati genetic au fost creati

Primii copii modificati genetic au fost creatiPrimii copii modificati genetic au fost creati intr-un laborator din Statele Unite, iar informatia a provocat deja un scandal pe teme etice la nivel mondial, potrivit Daily Mail.

In cadrul unor experimente, 30 de copii au fost nascuti de femei care nu puteau sa conceapa, iar doi dintre ei au fost testati si cercetatorii au descoperit gene care provin de la trei parinti diferiti, doua femei si un barbat.

Citește mai departe...

Diabetul de tip 1 poate fi vindecat

Diabetul de tip 1 poate fi vindecatO echipa de oameni de stiinta americani si canadieni a reusit sa vindece de diabet tip 1 mai multi cobai, transplantandu-le celule stem umane. Reusita, o premiera, ar putea insemna vindecarea bolii si in cazul oamenilor, pe care tratamentul urmeaza sa fie testat.

In cazul soarecilor, transplantul a facut ca productia de insulina sa se normalizeze, iar subiectii sa se vindece miraculos de diabet, se arata intr-un raport publicat in jurnalul Diabetes.

Citește mai departe...

Cercetatorii au creat un ficat functional din celule-susa

ficat-artificial-japoniaCercetatorii japonezi au reusit sa obtina un ficat functional, pornind de la cateva celule-susa, ceea ce reprezinta o premiera medicala ce deschide calea crearii de organe artificiale.

Procesul a inceput prin implantarea catorva celule-susa pluripotente in creierul unui soarece, pentru ca acestea sa beneficieze de un aport sangvin abundent, sustin cercetatorii japonezi, potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun.

Citește mai departe...

Paralizia totala sau partiala ar putea fi vindecata

Paralizia totala sau partiala ar putea fi vindecataSoarecii raniti la nivelul coloanei vertebrale, care sufereau de paralizie totala sau partiala, au putut sa mearga din nou gratie unei stimulari electrice si chimice si unui tip special de harnasament robotizat, potrivit unui studiu publicat joi, care ofera noi sperante pentru pacientii umani.

Studiul, publicat in revista Science si inceput in urma cu cinci ani la Universitatea din Zurich, "evidentiaza o schimbare profunda a felului in care oamenii inteleg functionarea sistemului nervos central", afirma autorii lui, citati de AFP.

Citește mai departe...

Tesut cardiac, obtinut in laborator din celule epiletale

Muschi cardiac, obtinut in laborator din celule epiletaleSavantii israelieni au reusit in premiera mondiala sa transforme celulele epiteliale prelevate de la pacienti suferind de insuficienta cardiaca in tesuturi cardiace contractile sanatoase, care ar putea fi folosite in viitor pentru a trata bolile de inima.

Cercetatorii din orasul israelian Haifa spun, insa, ca, desi mai au nevoie de multe teste, care vor dura probabil multi ani, medicii vor putea in viitor, gratie descoperirii lor, sa reprogrameze celulele pacientilor pentru a repara inimile bolnave ale acestora.

Citește mai departe...

Regenerarea parului cu celule stem adulte

Regenerarea parului cu celule stem adulteCercetatorii japonezi au reusit sa creasca par pe soareci afectati de calvitie prin transplantul de foliculi creati din celule stem, deschizand calea spre un nou tratament pentru plesuvie.

Profesorul Takashu Tsuji de la Universitatea de Stiinte din Tokyo a coordonat echipa de cercetatori care a creat foliculii de par din celule stem, transplantandu-i in pielea unor soareci fara par.

Citește mai departe...

Celule modificate genetic pentru tratamentul HIV

Celule modificate genetic pentru tratamentul HIVCercetatorii din domeniul medicinei si geneticii au anuntat, pentru prima data, ca celulele stem (modificate genetic) pot cauta si distruge celulele infectate cu HIV din organismul uman.

Studiul vine sa demonstreze ca utilizarea celulelor stem modificate genetic, care pot da nastere unor celule imunitare capabile sa lupte impotriva virusului HIV, reprezinta o metoda eficienta care nu deterioreaza tesutul sanatos, scrie Descopera.ro.

Citește mai departe...

Oamenii de stiinta rescriu regulile reproducerii umane

reproducerea_umanaRegulile reproducerii umane sunt rescrise in laboratoare de ultima generatie, unde oamenii de stiinta britanici si cei americani vor sa fertilizeze ovule umane create in vitro.

Mai exact, savantii au anuntat ca, in cursul anului 2012, va avea loc prima fertilizare artificiala a unui ovul uman creat in laborator, folosind celule stem preluate din ovare, potrivit publicatiei The Independent.

Citește mai departe...

Celulele stem ale mucoasei orale: alternativa la cele embrionare

Celulele stem ale mucoasei orale: alternativa la cele embrionare"In comparatie cu toate celelalte, celulele stem ale mucoasei orale raman tinere si ar putea reprezenta o alternativa la celulele stem embrionare."

Este concluzia unui studiu efectuat de o echipa de la Universitatea din Tel Aviv publicat in Stem Cell. Dupa cum se stie, celulele stem pluripotente a majoritatii embrionilor sunt obiectul controverselor etice si in majoritatea tarilor nu pot fi supuse cercetarii.

Citește mai departe...