Transfuzie de globule rosii provenite din celule stem

Transfuzie de globule rosii provenite din celule stemO echipa de cercetatori francezi a reusit sa realizeze prima autotransfuzie umana de globule rosii - care transporta oxigenul de la plamani la tesuturi - provenite din celule stem, arata un studiu aparut in revista ScienceDaily, informeaza Agerpres.

Rezultatele studiului efectuat de Luc Douay la spitalul Saint-Antoine din Paris dau sperante ca pacientii care au nevoie de o transfuzie de sange sa devina propriii lor donatori, potrivit Institutului national pentru sanatate si cercetare medicala.

Dinte crescut intr-un rinichi de soarece

Dinte crescut intr-un rinichi de soareceBioinginerie - Dintele crescut in rinichi, o noua cale spre obtinerea de organe umane

Cercetatorii japonezi au reusit sa dezvolte un dinte din celule implantate intr-un rinichi de soarece, cu ajutorul unei tehnici care, in viitor, ar putea permite obtinerea mult mai rapida de organe destinate transplanturilor.

In trecut, biologii au reusit sa cultive dinti in laborator, pe care ulterior i-au transplantat cu succes in maxilarele soarecilor. De aceasta data, cercetatorii niponi au utilizat o tehnica noua care permite o dezvoltare mult mai rapida. Noua metoda permite o crestere mai rapida cu 10 zile decat metoda anterioara, spune Takashi Tsuji de la Universitatea din Tokyo si coordonator al studiului.

Dinti creati in laborator din celule stem

Dinti creati in laborator din celule stemCercetatorii au reusit recent sa creeze dinti din celulele stem, acestia avand toate functiile celor naturali: sunt destul de tari incat sa poti mesteca hrana cu ei, sunt sensibili la factori externi si arata ca cei reali.

Studiul a fost realizat pe soareci, dar in viitor va servi la inlocuirea danturii deteriorate, in cazul oamenilor. Potrivit Daily Mail, celulele stem au abilitatea de a se transforma in orice organ, in functie de dorinta specialistilor. In acest caz, au fost amestecate doua tipuri de celule si vitamine care, dupa 5 zile, au inceput sa formeze radacina dintelui.

Carne obtinuta in eprubeta, din celule stem

Carne obtinuta in eprubeta, din celule stemOamenii de siinta sustin ca in cel mult un an vom avea primele mostre de carne obtinuta in eprubeta. Productia industriala de astfel de carne, crescuta din celule stem, ar putea deschide calea consumului de carne fara a fi necesara sacrificarea animalelor.

Cercetatorii olandezi sustin ca, in urmatoarele decenii, populatia lumii va creste atat de repede incat nu va mai fi suficienta hrana pentru toti. De aceea, spune ei, carnea de vita, miel sau pui "crescuta" in laborator ar putea deveni ceva norma, informeaza Daily Mail.

Celulele susa ajuta la regenerarea plamanilor

Celulele susa ajuta la regenerarea plamanilorPentru prima data, cercetatorii de la Spitalul Brigham and Women din Boston (BWH) au identificat la oameni, celulele susa pulmonare care joaca un rol cheie in regenerarea tesuturilor plamanilor, potrivit unui studiu ce a fost publicat in New England Journal of Medicine.

"Acest studiu a scos in evidenta pentru prima oara o veritabila celula susa pulmonara care ofera, potential, persoanelor ce sufera de maladii cronice ale plamanilor o optiune de tratament total noua, regenerand sau reparand partile avariate ale acestor organe", a declarat medicul Piero Anversa, directorul Centrului de medicina regenerativa din cadrul Hospital Brigham and Women din Boston, principalul autor al studiului.

Solutii revolutionare de vindecare a diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este diabetul insulino-dependentDiabetul de tip 1 apare atunci cand sistemul imunitar distruge insulina secretata de pancreas. Celulele nu pot absorbi glucoza din sange si nivelul glicemiei creste. Cauzele distrugerii celulelor pancreatice producatoare de insulina nu sunt pe deplin elucidate; factorul ereditar pare sa joace un rol important.

Printre cele mai de succes incercari de a vindeca diabetul se numara alotransplantul de celule Langerhans de la un donator uman sanatos la un pacient cu diabet zaharat, conform The Islet Fundation. Problemele sunt multe in acest caz, insa cercetatorii au reusit sa le inlature una cate una, obtinand astfel rezultate impresionante.

Oamenii ar putea sa-si regenereze inima

Oamenii si-ar putea regenera inima in urma unor traumatisme precum infarctulSoarecii nou-nascuti isi pot regenera inima, a descoperit un studiu realizat de Universitatea din Texas, citat de BBC, in editia de vineri. Descoperirea le spune cercetatorilor ca ar exista posibilitatea ca si oamenii sa-si poata regenera inima in urma unor traumatisme precum infarctul.

La o zi dupa nastere, soarecilor li s-a taiat o bucata din muschiul inimii. Dupa doar 21 de zile, inima acestora s-a regenerat complet si dupa doua luni organul functiona la parametrii normali.