Paralizia totala sau partiala ar putea fi vindecataSoarecii raniti la nivelul coloanei vertebrale, care sufereau de paralizie totala sau partiala, au putut sa mearga din nou gratie unei stimulari electrice si chimice si unui tip special de harnasament robotizat, potrivit unui studiu publicat joi, care ofera noi sperante pentru pacientii umani.

Studiul, publicat in revista Science si inceput in urma cu cinci ani la Universitatea din Zurich, "evidentiaza o schimbare profunda a felului in care oamenii inteleg functionarea sistemului nervos central", afirma autorii lui, citati de AFP.

Ei au subliniat, insa, ca oamenii de stiinta nu sunt deocamdata siguri ca "tehnicile de reeducare similare ar putea fi utilizate cu succes pe oameni". Cu toate acestea, "regenerarea nervilor observati (pe soareci) ar putea conduce la conceperea unor metode noi de tratament contra paraliziei".

paralysed-animals-witch-sci

Dupa doua saptamani de neuroreeducare, in combinatie cu o stimulare electrochimica si folosind un harnasament robotizat, soarecii din experimentul nostru nu doar ca s-au aratat pregatiti pentru a merge din nou, ci au reusit intr-un timp destul de scurt sa alerge, sa urce treptele unor scari si sa evite obstacole", a spus medicul Gregoire Courtine, presedintele Fundatiei internationale a persoanelor paraplegice (IRP) si directorul departamentului de tratare a persoanelor vatamate la nivelul coloanei vertebrale din cadrul Ecole Polytechnique Fédérale din Lausanne.

"Este o adevarata Cupa Mondiala in domeniul neuroreeducarii", spune Gregoire Courtine, coordonatorul studiului, adaugand ca "soarecii din experiment au devenit veritabili atleti, in conditiile in care cu doar cateva saptamani inainte erau complet paralizati. Este vorba in aceste cazuri de o recuperare de 100% in ceea ce priveste miscarile voluntare".

Pentru a obtine aceste rezultate, medicii au injectat acelor soareci o solutie chimica care declanseaza un raspuns din partea celulelor nervoase.

Acestea stabilesc astfel noi legaturi cu receptorii de dopamina, adrenalina si serotonina - neurotransmitatori - situati in neuronii din maduva coloanei vertebrale.

Acel cocktail de substante a inlocuit neutrotransmitatorii secretati in mod normal de organismele sanatoase si actioneaza prin stimularea neuronilor, facandu-i sa devina capabili sa coordoneze miscarile membrelor inferioare.

La 10-20 de minute dupa injectare, cercetatorii au efectuat o stimulare electrica a maduvei coloanei vertebrale a acelor soareci, prin cativa electrozi implantati in spatiul epidural situat in jurul membranei externe a sistemului nervos central.

Aceasta stimulare a emis impulsuri electrice continue prin fibrele nervoase catre neuronii activati de cocktailul chimic cu neurotransmitatori. Acei neuroni controleaza miscarea picioarelor.

Sursa: dailymail.co.uk

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează