Oamenii de stiinta britanici au obtinut in laborator un strat de piele foarte asemanatoare cu pielea umana naturala. Piele umana produsa artificial in laborator ar putea inlocui testele facute pe animale pentru medicamente si produse cosmetice, informeaza bbc.co.uk.
O echipa de cercetatori de la King's College din Londra a dezvoltat cu succes un strat de piele umana din celule susa.
Aceasta nu este prima oara cand s-a obtinut piele umana din celule susa, insa cercetatorii britanici afirma ca, de data aceasta, stratul obtinut seamana mai mult cu tegumentul uman deoarece are o bariera protectoare.
Aceasta reusita ofera o alternativa eficienta din punctul de vedere al costurilor la testarea medicamentelor si produselor cosmetice pe animale, au declarat oamenii de stiinta.
Stratul exterior al pielii, cunoscut ca epiderma, ofera o bariera protectoare care impiedica uscarea pielii si patrunderea microbilor.
Cercetatorii au utilizat celule ale pielii reprogramate - care produc o cantitate nelimitata din principalul tip de celule ale pielii regasite in epiderma - si le-au cultivat intr-un mediu cu umiditate scazuta, care le-a dat ocazia sa-si dezvolte o bariera asemanatoare cu aceea a pielii adevarate.
"Este vorba despre un produs nou si convenabil care poate fi folosit pentru testarea noilor medicamente si cosmetice, inlocuind astfel testarea pe animale", a afirmat Dusko Ilic, coordonatorul studiului, de la King's College din Londra, care a adaugat ca aceeasi metoda ar putea fi folosita pentru testarea noilor tratamente impotriva bolilor de piele.
Fundatia Humane Society International, care militeaza pentru protectia animalelor, inclusiv a cobailor, a primit cu satisfactie rezultatele cercetarii, publicate in revista Stem Cell Reports.
"Acest nou model de piele umana este superior din punct de vedere stiintific faptului de a ucide iepuri, porci, porumbei, soareci sau alte animale pentru pielea acestora si speram ca rezultatele cercetarii vor putea fi aplicate si in cazul oamenilor - ceea ce nu se intampla intotdeauna, din cauza diferentelor de permeabilitate, imunologie si altor factori", a declarat toxicologul Troy Seidle.
Sursa: Mediafax
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.