Posibil pas inapoi in cercetarea celulelor stemLa un an si jumatate dupa ce presedintele Obama a ridicat restrictiiile pentru finantarea guvernamentala a cercetarii celulelor stem embrionare umane, un judecator federal a declarat luni, 23 august, ca astfel de studii, sunt temporar in afara limitelor de finantare din bani publici, pe motiv ca violeaza o lege din 1996.

Decizia ar putea fi un pas inapoi devastator, pentru o stiinta promitatoare care are potentialul sa genereze noi tratamente si posibil chiar cure pentru boli cum ar fi diabetul si Parkinson - iar reactia cercetatorilor a fost rapida si acida.

''Decizia curtii ameninta sa impiedice progresul in medicina regenerativa in tara noastra'', spune dr. Elaine Fuchs, profesoara la Universitatea Rockefeller si presedinta Societatii internationale pentru cercetarea celulelor stem. ''Trebuie sa fie contestata cat mai curand posibil''.

O declaratie a dr. Alan Trounson, presedintele Institutului Californian de Medicina Regenerativa, care directioneaza 3 miliarde de dolari in fondurile statului, a fost mai succint: '' Decizia este o frana deplorabila in cercetarile cu celule stem.''

Chiar si in laboratoarele in care decizia nu reprezinta o frana absoluta, este cu siguranta un viraj brusc. Dupa ce a citit parerea judecatorului, doctorul George Daley, directorul programului de transplant cu celule stem la Spitalul de copii din Boston, si-a instruit echipa sa presupuna ca nu sunt permise fonduri federale pentru studierea celulelor stem embrionare si sa foloseasca doar finantare privata pentru munca sa. ''Am citit ordinul si pare ca nu putem folosi niciun ban de la stat pentru munca noastra cu celule stem embrionare umane'', spune el.

In pronuntarea procesului intentat Institutului National al Sanatatii (NIH), judecatorul districtual Royce L. a declarat ca cercetarea pe celule stem embrionare umane violeaza amendamentul Dickey-Wicker, o lege din 1996 care interzice folosirea banilor federali in sprijinul studiilor ''in care embrionii umani sunt creati, distrusi, aruncati sau cu buna stiinta raniti sau ucisi.'' Pentru a obtine celule stem, embrioni de patru pana la cinci zile - din care acestea apar - sunt sacrificati.

NIH listeaza in prezent 75 de linii de celule stem embrionare umane care sunt eligibile pentru studiul cu fonduri federale. Aceste linii provin din excesul de embrioni IVF, fertilizare in vitro, care au fost donati pentru cercetare cu acordul cuplurilor care i-au creat. Expertii cred ca 200 de diferite tipuri de celule, ar putea deveni o importanta sursa de noi celule sanatoase pentru inlocuirea celor bolnave, la fel ca si o fereastra in procesul prin care bolile survin. Registrul, impreuna cu decizia lui Obama din martie 2009 de a permite folosirea banilor contribuabililor in studiul oricaror linii existente de celule stem embrionare ce se potrivesc cu orientarile etice ale NIH, este permis chiar si in fata legii Dickey-Wicker din cauza unei decizii din 1999 a lui Harriett Rabb, a consiliului Departamentului Sanatatii si Serviciilor Umane. Rabb a hotarat ca celulele stem embrionionare umane, care provin din embrioni, nu sunt acelasi lucru cu embrionii, de aici sunt exonerate de interdictia de finantare. Din timp ce laboratoarele au folosit fonduri private ca sa deriveze celule stem din embrioni, pot folosi deci fonduri de la stat sa lucreze cu celulele stem. Separarea creearii celulelor embrionare de studiul lor a fost o solutie pe care cercetatorii au vazut-o ca pe o interpretare logica si rezonabila a legii, dar religiosii conservatori si grupurile Pro-Vita au vazut-o doar ca pe o semantica, nesustinta pe temeiuri legale.

Acesta a fost impulsul din spatele procesului depus de catre, printre altii, cercetatori care sprijina studiul celulelor stem adulte, care nu necesita distrugerea embrionilor. De asemenea, in sprijinul acuzarii au fost Asociatia Medicala Crestina si Adoptii Viata de Noapte, un grup care sprijina cuplurile sa adopte embrioni donati de cei care apeleaza la fertilizarea in vitro. Grupurile Pro-Vita au invocat ingrijorarea despre cum celulele embrionare sunt obtinute. Daca acestea sunt produsul mortii unui embrion, sustin ei, atunci fondurile statului nu pot si nu trebuie fi folosite sa fie studiate, chiar daca actul real de obtinere nu implica banii contribuabililor.

Cercetatorii care lucreaza cu celule stem adulte au luat o pozitie cumva surprinzatoare - una mai mult economica decat etica. Suportul continuu al studiilor celulelor stem embrionare, au argumentat ei, i-ar pune in dezavantaj pe ei in competitia pentru acordarea limitata de fonduri, mai ales ca celulele stem adulte sunt mai putin versatile decat cele embrionare, deci capabile sa produca doar un numar limitat de noi tipuri de celule.

Cazul a fost respins anul trecut, dar Curtea de Apel a revenit asupra deciziei. Lamberth a fost de acord cu reclamantul, mentionand ca ''problema in fata curtii este daca cercetarea celulelor stem embrionare este cercetarea in care un embrion uman este distrus."

lnstanta a concluzionat "ca este"!

Sursa: Time.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează