tratament de alungire a telomerilor pe un subiect umanElizabeth Parrish, director general al Bioviva USA Inc, sustine ca este prima persoana din lume care nu va fi afectata de efectele imbatranirii naturale. Anul trecut, in cadrul laboratoarelor companiei pe care o conduce, femeia a fost supusa unui tratament genetic care a avut ca scop stoparea proceselor de epuizare a masei musculare si a celulelor stem aparute odata cu inaintarea in varsta.

Ea a inceput sa fie supusa unui tratament genetic inca de anul trecut.

Experimentul continua si in momentul de fata, iar daca rezultatele se dovedesc a fi favorabile, specialistii Bioviva USA Inc vor fi primii cercetatori care reusesc cu succes sa aplice un tratament de alungire a telomerilor pe un subiect uman. "Metodele terapeutice utilizate la ora actuala aduc foarte putine beneficii persoanelor care sufera de boli aparute odata cu inaintarea in varsta. Progresele facute in domeniul biotehnologiei ne pot permite sa imbunatatim aceasta situatie, iar daca tratamentul conceput de noi se va dovedi a fi eficient inseamna ca vom scrie istorie", sustine Elizabeth Parrish.

Telomerii sunt segmente de ADN situate la capetele fiecarui cromozom liniar. Ele actioneaza asemenea unor "amortizoare" pentru materialul genetic supus procesului de degradare aparut odata cu inaintarea in varsta. In timpul diviziunii celulare, telomerii se scurteaza atat de mult, incat nu mai pot proteja cromozomii, iar acestia devin nefunctionali. Acesta este motivul pentru care noi imbatranim.

Pentru a afla daca tratamentul a fost aplicat cu succes, specialistii din cadrul Bioviva USA Inc au calculat lungimea telomerilor din celulele albe ale pacientei (asa-numitele "limfocite T"). In acest sens, s-a luat in considerare faptul ca telomerii care aveau o lungime mare indicau prezenta "celulelor tinere". Cercetatorii au comparat frecventa cu care apar aceste celule la persoane avand o varsta de 44 de ani (varsta lui Elizabeth) cu cea a pacientei si au aflat ca perioada de scurtare a telomerilor din celulele ei fusese inversata cu 20 de ani.

Trebuie precizat faptul ca rezultatele tratamentului au fost verificate pana acum numai de geneticienii care activeaza in cadrul Bioviva USA Inc. Mai mult decat atat, este posibil sa treaca luni, poate chiar ani, pana cand specialistii Bioviva USA Inc pot spune cu certitudine ca terapia conceputa de ei este, cu adevarat, eficienta.

Sursa: sciencealert.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează