Oamenii de stiinta din Japonia au reusit sa dezvolte un ficat in laborator folosindu-se de celule stem. Acestia s-au declarat complet uimiti de faptul ca una dintre cele mai importante parti ale aparatului digestiv a inceput sa se formeze spontan, arata BBC.
"Mugurii" de ficat, adica fragmente mici in primele stadii de dezvoltare a organului digestiv, vor putea inlocui ficatul bolnav al persoanelor cu insuficienta hepatica. De altfel, cercetatorii din intreaga lume incearca sa "creasca" organe in laborator pentru a suplini deficitul donatorilor. Exista deja pacienti care au vezici urinare dezvoltate din propriile celule, dar producerea unor organe mult mai complexe, cum ar fi rinichii sau ficatul, este o reala provocare pentru oamenii de stiinta.
Echipa de specialisti de la Universitatea din Yokohama a incercat sa reproduca primele etape de dezvoltare ale ficatului, asemanatoare celor de la un embrion. Acestia au imbinat doua tipuri de celule stem si substante prelevate din cordonul ombilical. In mod neasteptat, celulele au inceput sa se organizeze si sa se dezvolte in ceea ce parea a fi un "mugure" de ficat. Cercetatorii au preluat acesti "muguri" si i-au transplantat unor cobai. Odata atasati in organismul soarecilor, "mugurii" s-au cuplat la vasele de sange si au inceput sa functioneze ca o faza incipienta a unui ficat veritabil. Transplantul a crescut durata de viata a soarecilor care aveau insuficienta hepatica.
"Noi am imbinat pur si simplu trei tipuri de celule si am descoperit ca, in mod surprinzator, acestea s-au auto-organizat pentru a forma un mugure tridimensional de ficat, o faza rudimentara a organului. In cele din urma am demonstrat ca un transplant de ficat creat in laborator poate sa aiba sanse de reusita in a combate insuficienta hepatica“, a declarat pentru BBC profesorul Takanori Takebe.
Ce este insuficienta hepatica?
Insuficienta hepatica este o afectiune cu potential letal, cronica sau acuta, care se manifesta prin incapacitatea ficatului de a-si exercita in mod normal functiile. Cauzele celor doua tipuri de insuficienta hepatica variaza de la malnutritie, abuz de alcool sau hepatitele B si C, pana la supradoza de paracetamol, intoxicatia cu ciuperci otravitoare sau reactii adverse la anumite tratamente medicamentoase.
Pe masura ce boala evolueaza, semnele specifice variaza de la stari de greata, apetit scazut si oboseala, la hemoragie usoara, marirea in volum a abdomenului, somnolenta si chiar coma. In cazul insuficientei hepatice cronice, salvarea partii sanatoase a ficatului este principalul scop al tratamentului, dar daca acest lucru nu este posibil, este necesar un transplant hepatic.
Un concept promitator pentru medicina regenerativa
Aceasta noua constatare poate sa deschida calea reproducerii in laboratoare a unor organe complexe cum sunt pancreasul, rinichii sau plamanii. Totusi mai este cale lunga pana cand cultivarea organelor va fi transformata in tratament. Mugurii de ficat transplantati cobailor masurau doar 4-5 mm, dar cercetatorii au afirmat ca pot sa dezvolte muguri mult mai mici, care sa fie injectati in sange. Mugurii nu s-ar dezvolta intr-un organ perfect functional, ci s-ar integra celui deja existent si afectat de boala, pentru a-l restabili.
"Cel mai important lucru este ca un simplu amestec de celule se poate diferentia si organiza in structuri extrem de complexe de tesut care functioneaza bine intr-un model animal", se arata incantat medicul Varuna Aluvihare, specialist in transplantul de ficat de la King's College Hospital din Londra. Pe de alta parte, acesta avertizeaza cu privire la riscul dezvoltarii unei tumori odata ce transplantul a fost efectuat. Totodata, se arata sceptic cu privire la modul in care mugurii au fost transplantati si cum functioneaza acestia.
Toxicitatea medicamentelor testata pe noile organe
"Strategia este foarte promitatoare si reprezinta un pas inainte. Chiar daca perspectiva unui ficat de sine statator este mult mai apropiata decat era in urma cu un an, totul este doar un concept. Exista inca multe neclaritati si va fi nevoie de ani de cercetare inainte de a fi aplicat in medicina de tip regenerativ", crede si medicul Dusko Ilic, specialist care se ocupa cu celulele stem de la acelasi King's College Hospital.
Chiar si cu atatea pareri diferite, aceasta descoperire poate sa fie benefica pentru testarea noilor medicamente, crede profesorul Chris Mason, presedintele catedrei de medicina regenerativa de la University College din Londra. Medicamentele noi pot sa fie destul de toxice pentru ficatul uman, iar testele pe animale nu arata intotdeauna nivelul exact de toxicitate. Profesorul Chris Mason spera ca mugurii de ficat sa devina o modalitate ideala de a testa toxicitatea celor mai noi medicamente.
Sursa: medicaldaily.com
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.