Regenerarea parului cu celule stem adulteCercetatorii japonezi au reusit sa creasca par pe soareci afectati de calvitie prin transplantul de foliculi creati din celule stem, deschizand calea spre un nou tratament pentru plesuvie.

Profesorul Takashu Tsuji de la Universitatea de Stiinte din Tokyo a coordonat echipa de cercetatori care a creat foliculii de par din celule stem, transplantandu-i in pielea unor soareci fara par.

Oamenii de stiinta au observat ca animalelor carora le fusesera transplantati foliculii a inceput sa le creasca parul, acesta continuand sa se regenereze dupa ce firele de par vechi cadeau in mod natural. De asemenea, parul crestea la loc daca era smuls de catre cercetatori.

Cercetatorii au putut sa modifice densitatea si culoarea parului schimband tipul de celule transplantate in foliculii soarecilor. Atunci cand au folosit celule umane, au facut sa creasca un fir de par uman.

De obicei, celulele stem ce sunt folosite pentru a concepe tesuturi si organe sunt obtinute din embrioni, insa echipa condusa de profesorul Tsuji au realizat foliculii de par cu ajutorul celulelor stem adulte.

"Studiul nostru demonstreaza atat potentialul unei noi terapii pentru regenerarea parului, cat si faptul ca biotehnologia permite crearea organelor de schimb cu ajutorul celulelor stem somatice", a declarat profesorul Tsuji.

Combinatia tehnologiilor vechi cu aceasta noua descoperire va imbunatati tratamentul pentru calvitie, permitand oamenilor sa foloseasca propriile celule pentru implanturi ce le vor permite sa-si recapete podoaba capilara.

"Dorim sa incepem cercetarile clinice in 3-5 ani, ca tratamentul sa fie disponibil pe piata in maxim 10 ani", a declarat Koh-ei Toyoshima, unul dintre membrii echipei japoneze.

 Sursa: The Wall Street Journal

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează