Profesorul Sharrack, neurolog la Spitalul Sheffield Teaching: "Nu este un termen pe care sa-l folosesc usor, dar s-au vazut imbunatatiri neurologice rapide". Rezultatele merg in aceeasi directie cu terapia pusa la punct de Societatea Europeana de transplant de maduva.
Londra - In Marea Britanie a fost definit un nou protocol medical pentru tratamentul cu celule stem pentru simptomele sclerozei multiple. Efectele sunt definite "miraculoase" de catre cercetatori: pacienti obligati sa foloseasca scaune cu rotile timp de zece ani si-au recastigat utilizarea picioarelor, in timp ce unele persoane care si-au pierdut vederea, si-au recapatat-o.
Tratamentul, relateaza Daily Telegraph, este primul care inverseaza simptomele sclerozei multiple, pentru care - ar trebui sa fie intotdeauna amintit - nu exista nici un leac, intrucat nu s-a descoperit deocamdata cauza. Trebuie precizat, totusi, ca terapia urmeaza un tip de procedura la care numeroase grupuri de cercetare din intreaga lume lucreaza de ani de zile. Ultimul rezultat incurajator in acest sens a fost prezentat cu cateva zile in urma si este o terapie dezvoltata de Societatea Europeana de transplant de maduva.
Testul - In Marea Britanie, cei douazeci de pacienti care au luat parte la teste, la Spitalul Royal Hallamshire in Sheffield si la Kings College Hospital din Londra, "au vazut de fapt reactivarea sistemului lor imunitar." Desi nu sunt inca intelese complet cauzele sclerozei multiple, multi cercetatori cred ca "sistemul imunitar este cel care ataca creierul si maduva spinarii, provocand inflamatii si dureri, precum si invaliditate si deces in cazurile mai grave. Rezultatele cercetarii au fost publicate in prestigioasa publicatie "Journal of american Medical Association".
Procedura folosita implica utilizarea chimioterapiei, de obicei folosita pe pacientii cu cancer, pentru a invinge sistemul imunitar al pacientilor. Acesta este apoi reconstruit si reactivat cu celule stem obtinute din sangele acelorasi pacienti. "De cand am inceput sa tratam pacientii, acum trei ani, am asistat la niste rezultate miraculoase", a declarat profesorul Basil Sharrack, neurolog la Sheffield Teaching Hospital, subliniind ca "miraculos nu este un termen pe care sa-l folosesc usor, dar s-au vazut imbunatatiri neurologice rapide".
"Reusesc sa stau in picioare." - In timpul tratamentului, celulele stem ale pacientului sunt "cultivate" si conservate. Dupa dozele masive de chimioterapie (nu usor de tolerat), celulele sunt reintroduse in corpul in care incep sa creasca, creand in doar doua saptamani noi celule rosii in sange, dar mai ales celule albe, care sunt "trupele" ce apara organismul impotriva atacurilor bacteriilor si virusilor. In doar o luna sistemul imunitar incepe sa functioneze din nou si in acel moment pacientii incep sa observe primele schimbari. The Telegraph a consemnat declaratia pacientei Holly Drew, in varsta de 25 ani, care era in scaun cu rotile de doi ani: "Imi aduc amintesc ca eram in spital ... dupa trei saptamani am sunat-o pe mama mea si i-am spus, plangand: 'Reusesc sa stau in picioare.' Pot chiar sa fug un pic. Pot sa dansez. A fost un miracol." Cercetatorii, cu toate acestea, sunt precauti: "Nu este un tratament adecvat pentru toti (bolnavii de scleroza multipla), pentru ca este foarte agresiv, iar pacientii trebuie sa astepte pentru a se recupera de la efectele chimioterapiei, inainte de a trece la infuzia cu celule stem," a avertizat profesorul Sharrack.
Studiul italian - La concluzii similare a ajuns un studiu international, coordonat de doi experti italieni, profesorul John Mancardi de la Universitatea din Genova si Dr. Riccardo Saccardi de la Compania Universitara Spitalul Careggi din Florenta. Cercetarea, ale carei rezultate au fost publicate in Neurology, a fost aplicata la cazurile severe de scleroza multipla. Din studiul sponsorizat de Societatea Europeana de transplant de maduva rezulta ca, in tratamentul cazurilor severe de scleroza multipla, terapia imunosupresiva intensa urmata de transplantul autolog de celule stem hematopoietice este mai eficienta decat terapia farmaceutica standard bazata pe mitoxantrona.
Tratamentul cu celule stem. - Studiul de faza II, care a durat mai mult de 15 ani, a implicat 21 de persoane cu scleroza multipla secundar progresiva sau SM recurent-remisiva, a caror invaliditate s-a agravat fata de anul precedent, in ciuda tratamentului cu medicamente de prima linie. Toti participantii, cu varsta medie de 36 ani, au primit anterior, fara rezultat, tratamente standard. Doisprezece dintre participanti au fost supusi terapiei cu medicamentul imunosupresor mitoxantrona, in timp ce celorlalti noua le-a fost administrata o terapie imunosupresoare puternica, urmata de perfuzia cu celule stem hematopoietice din sangele care a fost colectat anterior de la aceiasi pacienti. Aceasta procedura, denumita in mod obisnuit transplant autolog de maduva osoasa, este utilizata pentru tratamentul bolilor grave ale sangelui si, de cativa ani, si in domeniul bolilor autoimune. Cu timpul, celulele stem migrate la maduva osoasa au produs noi celule ale sistemului imunitar.
Se reprogrameaza sistemul imunitar. - "Din acest studiu pare sa rezulte ca introducerea de celule stem este capabila sa reprogrameze sistemul imunitar", a declarat profesorul Mancardi, presedintele viitorului Congres al Societatii Italiene de Meurologie (Sin). "Cu asemenea rezultate este plauzibil sa se presupuna ca tratamentul cu celule stem poate afecta profund evolutia bolii."
Mai putine leziuni cu celulele stem. Participantii au fost urmariti timp de patru ani de la randomizare, timp in care imunosupresia intensa, urmata de tratamentul cu celule stem pare sa fi redus boala mult mai mult decat a facut-o tratamentul cu mitoxantrona. Intr-adevar, cei care au primit transplantul de celule stem au prezentat 80% mai putine noi leziuni cerebrale (T2), comparativ cu cei care au primit mitoxantrona. In plus, pacientii tratati cu celule stem au si un alt avantaj: leziunile evidentiate cu gadoliniu, un tip de leziuni asociate cu scleroza multipla, nu s-au mai refacut, in timp ce 56% dintre pacientii tratati cu mitoxantrona au avut cel putin o noua leziune.
Tratamentul exista de 20 de ani. Comentand rezultatele tratamentului din Marea Britanie, Mancardi a explicat ca aceasta nu este o noutate. "Este o procedura pe care multe grupuri de cercetare din intreaga lume lucreaza in prezent deja de douazeci de ani", a explicat el, "Este cunoscuta de mult timp si este indicata doar in cazurile in care pacientul sufera de o forma foarte agresiva de scleroza multipla si nu pentru cei obligati la scaunul cu rotile. Este intr-adevar un tratament foarte puternic, care are o rata de mortalitate de aproximativ 1-2 la suta. Prin urmare, nu poate fi administrat usor."
Sursa: repubblica.it
Articol tradus de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.