Un studiu realizat pe caini ale caror picioare posterioare paralizasera din cauza unor leziuni ale maduvei spinarii a aratat ca tratamentul cu celule stem permite regenerarea, intr-o anumita masura, a tesutului nervos vatamat, animalele devenind din nou capabile sa se deplaseze singure.
Celulele stem au fost prelevate din mucoasa nazala a cainilor si au fost injectate in maduva, la locul leziunii, iar in urma acestei terapii, cainii au reusit sa isi miste picioarele posterioare si sa coordoneze miscarile acestora cu cele ale membrelor anterioare.
Cercetari precedente realizate pe sobolani aratasera ca acestia reusisera sa isi miste membrele posterioare paralizate la 6 saptamini dupa injectiile cu acelasi tip de celule stem, numite OEC (olfactory ensheathing cells). Aceste celule sunt specializate in repararea fibrelor nervoase de la nivelul mucoasei nazale, iar transplantate in maduva, pot indeplini aceeasi functie: refacerea fibrelor nervoase.
Acest nou studiu, realizat pe caini, a implicat animale paralizate in urma unor accidente sau probleme ale coloanei vertebrale, iar tratamentul a fost administrat la cel putin 12 luni dupa aparitia paraliziei. Autorii studiului afirma ca acest scenariu este mult mai asemanator cu ceea ce se petrece, de obicei, in cazul pacientilor umani si cred ca tehnica ofera unele sperante oamenilor care sufera de paralizii ale membrelor inferioare in urma unor leziuni ale maduvei.
Studiul a fost realizat la Wellcome Trust-MRC Cambridge Stem Cell Institute, din cadrul Universitatii Cambridge, Marea Britanie, iar unul dintrre autori, prof. Robin Franklin, a declarat: "Descoperirile noastre sunt extrem de incitante, deoarece arata, pentru prima data, ca transplantarea celulelor de acest tip intr-o maduva a spinarii grav lezata poate produce imbunatatiri semnificative."
Totusi, el i-a avertizat pe pacienti si familiile acestora sa nu se astepte la miracole: metoda ar putea restabili capacitatea de miscare cel putin intr-o oarecare masura, dar ar fi prea mult sa se spuna ca va reda pacientilor toate functiile pierdute. E mai probabil ca aceasta procedura sa fie candva utilizata in cadrul unei combinatii de tratamente, alaturi de medicamente si fizioterapie.
In cadrul studiului, oamenii de stiinta au utilizat 34 de caini cu leziuni grave ale maduvei spinarii, dintre care niciunul nu-si putea folosi picioarele posterioare pentru a merge. Multi dintre caini erau din rasa Teckel (soricari), rasa predispusa la afectiuni ale coloanei vertebrale urmate de lezarea maduvei si de paralizia membrelor posterioare.
Unii dintre caini au primit un tratment cu OEC (celule stem extrase din mucoasa nazala), altii un tratament placebo. In fiecare luna, cercetatorii au evaluat functiile neurologice, precum si functia locomotorie a cainilor (cu ajutorul unei bande de alergare - vezi video).
Cainii carora li s-au injectat celule stem au prezentat imbunatatiri considerabile, ajungand sa isi miste picioarele din spate, anterior paralizate. Unii dintre ei si-au recapatat, de asemenea, controlul asupra intestinelor si vezicii urinare.
Totusi, au constatat cercetatorii, conexiunile nervoase in interiorul maduvei spinarii s-au refacut doar pe distante scurte.
Insa faptul ca, dupa studiul pe sobolani, au fost obtinute aceleasi rezultate la caini, este incurajator si reprezinta o baza solida pentru cercetari viitoare in acest domeniu.
Sursa: Mail Online
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.