Am descoperit Telocitele - "cheia regenerarii inimii". Ce urmeaza? Sa convingem lumea intreaga ca aceste celule ar putea fi folosite pentru regenerarea unui organ, precum inima.
Prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, director al Institutului National de Patologie Victor Babes, a expus rolul telocitelor in regenerarea organelor, indeosebi a inimii dupa un infarct miocardic, cea mai interesanta descoperire in cercetarea romaneasca din ultimele decenii.
Telocitele sunt celule cu un corp mic si prelungiri foarte lungi (asemanatoare prelungirilor neuronilor) denumite telopode. La scara umana, corpul celulei este comparabil cu un cap, iar prelungirile – maini si picioare atat de lungi incat pot iesi dintr-o camera sa observe ce se intampla in jur, stabilind contacte, oferind si preluand informatii de la distanta, pe care le prelucreaza. "Este o celula a sperantei de vindecare a unor afectiuni incurabile in acest moment, care omoara foarte multi oameni", a explicat prof. dr. Popescu pentru MedLive.ro.
Prof. dr. Laurentiu M. Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania si director al Institutului National de Patologie Victor Babes, opineaza ca telocitele misca niste substante al caror transport prin mediul din afara celulelor nu ar fi posibil sau ar fi prea lung. Ce s-a demonstrat pana acum este ca telopodele emit niste structuri microveziculare, numite exozomi, care permit transferul unor molecule de pe celulele pentru care alta cale nu exista. "Celulele se afla in interstitii, intre spatiile dintre celulele specializate", a aratat academicianul, precizand ca, deocamdata, aceste celule nu sunt folosite in scopuri medicale, dar ar putea fi "cheia regenerarii inimii".
Telocitele, specialistii care refac o cladire - inima, cu ajutorul materialelor - celulele stem
Telocitele, prezente in aproape toate organele corpului, coordoneaza prin intermediul prelungirilor extrem de lungi si subtiri alte tipuri celulare, stabilind cu acestea contacte de tip “sinapse stromale”. Grupul cercetatorilor romani condusi de prof. Popescu a studiat prezenta telocitelor atat in organe cavitare (inima, tub digestiv, plaman, uter, trompa uterina), cat si necavitare (pancreas, glanda mamara, placenta), si in invelisul organelor (pleura, pericard, peritoneu). In decursul cercetarii, s-a pus accent pe implicarea de maxima importanta a telocitelor in recuperarea cardiaca dupa infarctul miocardic. In tandem cu celulele stem, telocitele realizeaza o orientare temporo-spatiala in peretele inimii a celulelor stem, care il restaureaza. "Nu este suficient sa am materiale pentru restaurarea unei cladiri, am nevoie si de specialistii care sa-mi refaca cladirea respectiva, avand la dispozitie materiale", explica prof. Popescu.
O descoperire intamplatoare, o serendipitate
Cercetatorii au descoperit acest tip de celule cautand altceva. "Studiam de mai multi ani mucoasa gastrica si intestinala cu ajutorul unui microscop. In timpul studiilor am vazut in pacreas ca invelisul celulelor stem si niste prelungiri nu sunt doar celulele stem, ci altceva", a spus prof. Popescu. "Descoperirea telocitelor este o chestiune intamplatoare, este ceea ce se cheama serendipitate, o descoperire intamplatoare ca urmare a unei persistente nemarginite in a cauta noul si nu a fost obiectul nici unui proiect pana in acest moment."
Cercetarile se desfasoara la Institutul National de Patologie Victor Babes, unde "culturi de celule sunt puse in contact cu celulele stem si telocite si asteptam un raspuns pozitiv, in sensul ca telocitele vor reusi aceasta ghidare temporo-spatiala daca sunt introduse odata cu celulele stem in diverse organe", a explicat prof. Popescu. Celulele stem fac minuni odata injectate la un pacient care a supravietuit unui infarct miocardic: ele repara, practic, miocardul. Telocitele sunt “aghiotantii” celulelor stem, directionandu-le. “Incercarile de tratament, daca sunt puse in combinatie si cu telocitele, vor duce la rezultate si mai bune”, a declarat prof. Laurentiu M. Popescu.
Dupa cercetatorii romani, si alte grupuri de oameni de stiinta din Italia, Germania, Marea Britanie si China au confirmat existenta acestor celule, independent, prin metode diferite.
Bete in roate = surse proprii de finantare. Vom cauta sprijin in alta parte
"Suntem pe cale sa stabilim mai multe formule de cooperare cu partea chineza, diverse grupuri din spitale, universitati sau scoli de medicina. Avem asadar mai multe propuneri din partea chineza, dar din partea romana se pare ca nu exista deschiderea necesara pentru a finaliza aceasta cooperare" , a spus prof. Laurentiu Popescu, cu referire la faptul ca Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica nu a dorit sa semneze un contract de colaborare cu China in studiul telocitelor si al celulelor stem cu aplicatie in cardiologie. Prof. Popescu a discutat insa cu specialistii chinezi posibilitati concrete extraguvernamentale de cooperare in sfera medicinei translationale si regenerative, prioritare in medicina moderna. Medicina regenerativa este puternic sprijinita financiar de China, care a investit peste 40 de miliarde de dolari in acest domeniu numai in ultimul an.
Auto-finantarea cercetarii telocitelor s-a realizat, pana acum, prin castigarea de competitii deschise tuturor, la care poate participa orice echipa de cercetare din Romania, universitati, laboratoare samd. "Se anunta proiecte, fie romanesti, fie internationale. La competitie, Institutul Victor Babes a castigat finantarea unor proiecte". Proiectul realizat cu partea chineza ar fi permis un schimb de specialisti intre cele doua tari si nu ar fi costat foarte mult statul roman, sustine prof. Popescu, dezamagit de faptul ca, atunci cand exista un astfel de proiect in care Romania este prima care anunta descoperirea unui nou tip de celula, grupul de cercetatori sa nu fie sprijinit. "Tare mi-e teama ca, daca dezvoltam un proiect cu dezvoltarea cercetarii asupra telocitelor, nu va castiga, va fi respins. Asa cum se prezinta problema in momentul acesta, e putin probabil ca vom avea sprijinul financiar necesar, dar o sa-l cautam in alta parte."
Interviu acad. prof. dr. Laurentiu Mircea Popescu, directorul Institutului National de Patologie Victor Babes. Cristiana Tanase, sef laborator, a prezentat pentru MedLive.ro Laboratorul de Biochimie Proteomica
In urma finantarii a patru proiecte europene, laboratorul a fost dotat cu aparatura de ultima ora in domeniul proteomicii, in valoare de aproximativ 500 000 de euro. "In ultimul timp, ne-am ocupat aici si de demonstrarea rolului functiei telocitelor. Am reusit sa identificam functia lor de secretie a unor factori de crestere sau interleukine*, deosebit de utile in ajutorarea telocitelor de a sustine celulele stem in functia lor de regenerare a diverselor organe."
Orientat cu predilectie spre cercetarea patologica – medicina translationala sau spre diagnostic patologic, toxicologie, farmacologie, terapii alternative, laboratorul este cel mai vechi din Institutul Victor Babes, institut infiintat in anul 1887 de cercetatorul roman. Denumirea initiala a laboratorului a fost de Chimie Patologica, iar cercetarile se concentrau pe studiul chimiei cancerului si toxicologiei. Mobilierul central din laborator dateaza de la inceputurile acestuia, integrat in functionalitatea moderna actuala; in camera alaturata, "laboratorul de studiu sau de conceptie, cum ii spunem noi, se pastreaza mobilier din acea vreme, o balanta, si un pupitru despre care se spune ca insusi Victor Babes examina lamele la microscop", a povestit pentru MedLive.ro sefa laboratorului, doamna Cristiana Tanase.
Proteomica = un nou domeniu al cercetarii medicale ce utilizeaza tehnologii de ultima ora pentru identificarea de noi biomarkeri. Studiul functiei telocitelor se face in laboratorul Institutului Victor Babes prin analiza profilului proteic, prin tehnologia spectrometriei de masa (SELDI-ToF-MS) si analiza citokinelor si a factorilor de crestere prin tehnologia xMAP. Au fost identificate astfel patru substante secretate de telocite: VEGF, IL-6, dar si unele chemokine.
Interleukina = molecula secretata de limfocite sau de macrofage cu rol de mesager in comunicatiile dintre celulele sistemului imunitar. Interleukinele fac parte din citokine, mici proteine secretate de diferite tipuri de celule, care au o actiune regulatoare si stimulatoare in numeroase sisteme, intre care si cel imunitar. Proprietatile lor imunostimulante sunt utilizate in tratamentul unor forme de cancer. In nomenclatura internationala, interleukinelc sunt notate "IL" urmat de un numar.
Sursa: MedLife&HotNews
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.