tesut-stomacalPrimul tesut stomacal uman functional in format 3D a fost creat intr-un laborator de catre oamenii de stiinta de la Cincinnati Childrens Hospital Medical Center folosind celule stem pluripotente, conform unui studiu publicat in revista Nature Medicine citat de business-standard.com.

Acest tip de celule umane care se pot transforma in orice tip de celula din organism au format o versiune in miniatura a stomacului.

In colaborare cu cercetatorii de la Colegiul de Medicina de la Universitatea din Cincinnati, ei au folosit mini-stomacuri generate in laborator (numite organoide gastrice), pentru a studia infectarea cu bacteria Helicobacter pylori, cauza majora a ulcerului peptic si a cancerului de stomac.

Aceasta prima generare moleculara din istoria medicinei, de organoide gastrice umane 3D, creeaza noi oportunitati pentru descoperirea de medicamente, modelarea stadiilor incipiente ale cancerului de stomac si pentru studierea unora dintre bazele obezitatii asociate diabetului, sustine Jim Wells, cercetatorul principal din cadrul acestui studiu.

De asemenea, este pentru prima data cand cercetatorii au produs intestin anterior in format 3D, punct promitator de plecare pentru generarea si a altor tesuturi si organe, cum ar fi plamanii si pancreasul, a mai spus el.

“Pana la acest studiu, nimeni nu a generat celule gastrice de la celule umane stem pluripotente”, a sublinat Wells.

“In plus, am descoperit cum sa sustinem formarea de tesut gastric tridimensional cu arhitectura complexa si compozitie celulara”, a mentionat el.

Acest lucru este important deoarece diferentele dintre specii in dezvoltarea embrionara si arhitectura stomacului adult face modelul de stomac al soarecilor mai putin optim pentru studierea dezvoltarii bolilor umane ale stomacului, a adaugat Wells.

Cheia pentru cresterea organoidelor gastrice umane a fost de a identifica etapele implicate in formarea normala a stomacului in timpul dezvoltarii embrionare. In decursul unei luni, aceste etape au condus la formarea de organoide gastrice umane 3D care aveau aproximativ 3mm diametru.

Cercetatorii au spus ca sunt impresionati de cat de rapid infecteaza bacteria Helicobacter pylori tesutul epitelial al stomacului. In 24 de ore, bacteriile au declansat modificari biochimice ale acestui organ.

Organoidele gastrice umane imita fidel stadiile incipiente ale bolii gastrice provocate de bacterii, inclusiv activarea unei gene canceroase numita c-Met si raspandirea rapida a infectiei in tesuturile epiteliale, au mai spus cercetatorii citati de business-standard.com.

Sursa: Medical News Today

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează