Tinerete fara batranete la flaconUn medicament inovator ce opreste imbatranirea si trateaza unele boli degenerative, SkQ1, ar putea fi pus in vanzare in farmaciile din Rusia in urmatorii cinci ani, potrivit RIA Novosti, citand o declaratie a inventatorului, dr. Vladimir Skulacev. Dupa succesul testelor efectuate pe animale, inventatorul a incercat medicamentul pe propria piele. Dupa sase luni de tratament, cataracta de care suferea se vindecase, sustine Skulacev.

Studiile pe animale au demonstrat ca SkQ1 prelungeste viata, este eficient in prevenirea si vindecarea unor boli degenerative precum osteoporoza, bolile cardiovasculare sau artrita reumatoida. Medicamentul-minune ar putea fi eficient si in tratarea anumitor forme de cancer.

Antioxidantul mitocondrial descoperit de Skulacev si echipa sa se poate acumula in centrii energetici ai celulelor mitocondriale, neutralizand combinatiile active ale oxigenului, responsabile pentru degradarea si distrugerea tesuturilor si pentru majoritatea modificarilor degenerative din organism. Alti antioxidanti, cunoscuti deja de oamenii de stiinta, nu se pot acumula in mitocondri, deoarece ar fi necesare cantitati foarte mari de substanta si, mai mult, au efecte secundare.

VIDEO: Pururea tanar. Secretul vietii eterne, descoperit de cercetatorii rusi

Studiul

Combinatiile active ale oxigenului acumulate in centrii energetici ai celulelor mitocondriale distrug tesuturile si sunt responsabile pentru majoritatea modificarilor degenerative din organismul uman, adica pentru imbatranire. Echipa condusa de Skulacev a realizat teste pe soareci, in cazul carora au loc aceleasi fenomene. In cadrul studiului, s-a constatat ca aceste combinatii active ale oxigenului sunt responsabile pentru schimbarile in celulele progenitoare hematopoietice si mezenchimale, iar antioxidantul SkQ1 este capabil sa neutralizeze actiunea degenerativa din celulele mitocondriale. Studiul a fost publicat in National Library of Medicine in luna iunie a acestui an.

"Pe durata studiului, s-a observat ca tratamentul cu SkQ1, sau [10 - (6'-plastoquinonyl) decyltriphenylphosphonium] nu afecteaza celulele stem hematopoietice (HSC) sau alte celule progenitoare hematopoietice diferentiate, insa decelereaza semnificativ imbatranirea in sangele periferic. Pe parcursul primelor 13 luni, SkQ1 (0,9 sau 28.8 nmol / zi kg) previne schimbarile din tesutul mieloid responsabile pentru imbatranire (cresterea proportiei de granulocite si scaderea proportiei de limfocite).

In cel de-al doilea an de tratament, efectul dispare, iar hemograma soarecilor tratati in varsta de 2 ani nu difera. Numarul de celule stem mezenchimale (MSC) in maduva osoasa nu se schimba pe parcursul a doi ani de tratament cu SkQ1, insa concentratia unitatilor de formare a coloniilor fibroblastice MSC (UFC-F) creste cu SkQ1.

Concentratia de UFC-F dupa 1 an si 2 ani de tratament cu SkQ1 este de doua ori mai mare decat in soarecii tineri. Datele noastre indica faptul ca mediul stromal al celulelor hematopoietice ar putea fi tinta-cheie a modificarilor de varsta, inlesnite de combinatiile reactive ale oxigenului produse in mitocondri. Efecte anti-imbatranire ale SkQ1 descrise aici sunt in acord perfect cu efectele inhibitoare ale acestui antioxidant privind imbatranirea observate in alte modele."

Echipa condusa de Skulacev activeaza in cadrul Centrului National de Cercetari in Hematologie, Academia Rusa de Stiinte Medicale de la Moscova.

Cercetatorii au demarat recent a doua etapa a testelor clinice pentru primul medicament realizat pe baza asa-numitilor "ioni Skulacev", sub forma picaturilor de ochi impotriva glaucomului, precizeaza RIA Novosti.

Sursa: medlive.hotnews.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează