celule oculare cunoscute sub numele de celule epiteliale pigmentare retinieneUn prim pacient a fost tratat in Marea Britanie in cadrul unui studiu de pionierat referitor la un nou tratament derivat din celulele stem embrionare destinat pacientilor cu o afectiune care poate provoca orbirea.

Specialistii de la Moorfields Eye Hospital din Londra au declarat ca operatia, descrisa ca fiind "de succes", a fost prima dintre zece planificate pentru participantii la studiul despre tratamentul pentru degenerescenta maculara in varianta "umeda", legata de varsta, informeaza agentia Reuters.

Studiul va testa siguranta si eficacitatea transplanturilor de celule oculare cunoscute sub numele de celule epiteliale pigmentare retiniene, care au fost derivate din celule stem embrionare.

Celulele stem sunt celule principale ale organismului, sursa tuturor celorlalte celule. Oamenii de stiinta care sustin utilizarea celulelor stem embrionare considera ca acestea ar putea transforma medicina, furnizand tratamente impotriva orbirii, diabetului juvenil sau vatamarilor grave. Dar criticii obiecteaza ca acestea sunt recoltate de la embrionii umani, noteaza Reuters.

Acest studiu implica introducerea chirurgicala a unui plasture special creat, in spatele retinei, pentru a oferi celulelor tratate posibilitatea sa le inlocuiasca pe cele bolnave, din partea din spate a ochiului.

Prima operatie a fost efectuata cu succes pe un pacient luna trecuta, a anuntat, marti, Moorfields Eye Hospital printr-o declaratie adaugand ca "nu au existat complicatii pana in prezent".

Pacientul doreste sa ramana anonim, dar speranta echipei este ca operatia sa aiba drept rezultat recuperarea vizuala initiala a pacientului, a adaugat sursa citata.

Chirurgul Lyndon Da Cruz, care efectueaza operatii pe retina, si-a exprimat speranta ca multi pacienti vor beneficia pe viitor de transplantul unor astfel de celule.

Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara duce in tarile dezvoltate, in aproape 50 la suta dintre cazuri, la orbire sau la pierderea vederii. Aceasta afecteaza de obicei persoanele in varsta de peste 50 de ani si se manifesta in doua forme, umeda si uscata. Forma umeda, care este mai putin frecventa decat cea uscata, este, in general, cauzata de vase de sange anormale care lasa sa curga lichid sau sange intr-o regiune din centrul retinei.

Acest studiu este parte a proiectului "The London Project to Cure Blindness" - un parteneriat intre Moorfields Eye Hospital, University College din Londra (UCL), Institute of Ophthalmology si Britain's National Institute for Health Research. Gigantul farmaceutic american Pfizer s-a alaturat si el proiectului in anul 2009.

Chris Mason, profesor de medicina regenerativa de la UCL, a declarat ca "studiul este important atat ca pas potential catre vindecarea cauzei majore de orbire, cat si ca o modalitate de aprofundare a intelegerii utilizarii celulelor stem embrionare in astfel de tratamente."

"In cazul in care studiile cu privire la degenerescenta maculara se vor dovedi de succes, va fi posibil ca terapia cu celule stem embrionare pentru aceasta afectiune sa devina accesibila pe scara larga", a mai spus Chris Mason.

Sursa: Reuters.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează